Computer Awareness Questions for Kerala MCA Entrance | IT Officer Sample Paper | UGC NET Computer Science


1. Data will remain intact even when the computer is turned off, if it is stored on ..............
(a)RAM
(b)motherboard
(c)secondary storage device
(d)primary storage device
Ans. (c) secondary storage device

2. The motherboard is the:
(a)circuit board that houses peripheral devices
(b)same as the CPU chip
(c)the first chip that is accessed when the computer is turned on
(d)circuit board that contains a CPU and other chips
Ans. (d) circuit board that contains a CPU and other chips

3. A(n) .............. converts and executes one statement at a time.
(a)compiler
(b)instructor
(c)converter
(d)interpreter
Ans. (d) interpreter

4. A .............. is equipment that might be added to a computer to enhance its functionality.
(a)digital device
(b)system add-on
(c)disk pack
(d)peripheral device
Ans. (d) peripheral device

5. Approximately how many bytes make one megabyte?
(a)One thousand
(b)Ten thousand
(c)One hundred
(d)One million
Ans. (d) One million

6. When you delete files on a Windows Computer, they go to:
(a)Recycle Bin
(b)Task Bar
(c)Tool Bar
(d)My Computer
Ans. (a) Recycle Bin

7. A directory inside a directory is called:
(a)Mini Directory
(b)Junior Directory
(c)Part Directory
(d)Sub Directory
Ans. (d) Sub Directory

8. Which is the best definition of a software package?
(a)An add-on for your computer such as additional memory
(b)A set of computer programs used for a certain function such as word processing
(c)A protection you can buy for a computer
(d)The box, manual and license agreement that accompany commercial software
Ans. (b) A set of computer programs used for a certain function such as word processing

9. In MICR, C stands for ..............
(a)Code
(b)Colour
(c)Computer
(d)Character
Ans. (d) Character

10. Fax machines and imaging systems are examples of:
(a)bar-code readers
(b)imaging systems
(c)scanning devices
(d)pen-based systems
Ans. (b) imaging systems

Post a Comment

  1. Thanks Blogger Well informative post you share here ........

    ReplyDelete

 
Top