Current affairs 2012 for All Competitive exams | Current affairs quiz May 2012 | Current affairs for IBPS | SBI | Bank PO | SSC | PSC | UPSC | MBA, MCA Entrance | RRB Exams | Current affairs in pdf file


1. What is the new name of Russian nuclear powered submarine k- 152 Nerpa after that handed over to India?
Ans. INS Chakra

2. Who is the author of the book ‘My Unforgettable Memories’ ?
Ans. Mamata Banerjee

3. Who is the present Chief Minister of Arunachal Pradesh?
Ans. Nabam Tuki

4. Whose Auto Biography is called ‘Prisoner 5990’ ?
Ans. R. Balakrishna Pilla

5. Where in India, largest solar power plant with an installed capacity of 40 MW started producing electricity?
Ans. Pokhran in Rajasthan

6. Who created history by becoming the first Indian female wrestler to have qualified for the London Olympics 2012?
Ans. Geeta

7. Who has been appointed next Chairman of Atomic Energy Commission?
Ans. Ratan Kumar Sinha

8. Where is the World’s first Virtual shopping store opened?
Ans. Korea

9. Name the nuclear submarine which became the part of Indian Navy in April 2012.
Ans. INS Chakra

10. Name the world’s highest and longest bridge that was officially opened to motorists in China.
Ans. Anzhaite - Long span suspension Bridge in Jishou

11. Where in Rajasthan Spices Board’s first Spices Park is setup?
Ans. Jodhpur

12. Which Asian country recently became member of Consultative Group to Assist the Poor (CGAP)?
Ans. India

13. Name the Malawi President who died recently?
Ans. Bingu wa Mutharika

14. Who was sworn in as Malawi’s President following the death of Bingu wa Mutharika?
Ans. Joyce Banda

15. Where in Himachal Pradesh Indian Institute of Information Technology (IIIT) would be opened?
Ans. Una district

16. Which country surpass China as Iran’s top oil client?
Ans. India

17. India has recently decided to allow Foreign Direct Investment from which Asian country?
Ans. Pakistan

18. Which Indian state’s 100th anniversary was celebrated recently?
Ans. Bihar

19. Name the First Radar Imaging Satellite (spy satellite) Successfully launched by India recently.
Ans. RISAT-1
India on 26 April 2012 launched India’s first indigenous all weather Radar Imaging Satellite (RISAT-1)

20. Which cricket player and lady actor were recommended for Rajya Sabha membership in India?
Ans. Sachin Tendulkar and Rekha

21. Who is appointed as the youngest Chief Minister of Uttar Pradesh?
Ans. Akhilesh Yadav at the age of 38.

22. Longding became the 17th district of which Indian state?
Ans. Arunachal Pradesh

23. What is the validity period for cheques and bank drafts in India since 1st April 2012?
Ans. Three months from the date of issue

24. Name the Serbian President who resigned recently.
Ans. Boris Tadic

25. Name the protein that has been identified to protect cancer and other cells from treatments like chemotheraphy and radiation.
Ans. Nrf2

26. Which act was amended to include compulsory registration of marriages in India?
Ans. Registration of Births and Deaths Act, 1969

27. Name the 51 year old who Conquered Mt.Everest Twenty One times.
Ans. Apa Sherpa

28. Who has been appointed as Governor of Goa, Rajasthan and Uttarakhand?
Ans.
Governor of Goa - B.V.Wanchoo
Governor of Rajasthan - Margaret Alva
Governor of Uttarakhand - Aziz Qureshi

29. Who has been appointed as Governor of Andhra Pradesh and Maharashtra?
Ans.
Governor of Andhra Pradesh - E.S.L.Narasimhan
Governor of Maharashtra - K.Sankaranarayanan

30. ISRO recently gave clearance for using which frequency band from satellite for internet on trains?
Ans. KU band

31. Which type of SIM cards are Switzerland based Geo Communications AG, launching in India?
Ans. International Mobile Subscriber Identity(IMSI) SIM cardswhich will allow multiple mobile numbers from different operators on a single SIM card.

32. Name the personality (a poet, an author) whose 150th birth anniversary celebrated on May 8th 2012.
Ans. Rabindranath Tagore

33. Where in India Archeological Survey of India is planning gallery on Harappan civilization?
Ans. Vadodara, Gujarat

34. Who is elected as President of France?
Ans. Francois Hollande

35. Which mobile operator is the biggest gainer of mobile number portability (MPN) service in India?
Ans. Idea Cellular

36. Who was sworn in as Russian president for Second time?
Ans. Vladimir Putin

37. Name the hockey player who died after being hit in the head by the ball during a game in Perth recently.
Ans. Elizabeth Watkins

38. Who created national record by winning silver medal at the Altius Track Crew Threwdown meet in maui Island, Hawaii recently?
Ans. Krishna Poonia

39. Who is elected as Russian Prime Minister recently?
Ans. Dmitry Medvedev

40. Name the aircraft carrier and nuclear submarine India is set to get in 2013.
Ans. Admiral Gorshkov and INS Arihant

41. Who is crowned Miss India World 2012?
Ans. Vanya Mishra

42. Where in Kerala a film city is to be built?
Ans. Varikkassery Mana at Ottapalam

43. Who was sworn in as Uttarkhand’s Chief Minister?
Ans. Vijay Bahuguna

44. Who became the Chief Minister of Punjab for the fifth time?
Ans. Parkash Singh Badal

45. Who has been elected as German President?
Ans. Joachim Gauck

46. Name the Goa Tourism minister who died of heart attack recently?
Ans. Matanhy Saldanha

47. Name the bill passed against conduct of any constitutional authority in India.
Ans. Judicial Accountability Bill

48. Who won the woman single’s Madrid Masters title 2012?
Ans. Serena Williams

49. Who won the men single’s Madrid Masters title 2012?
Ans. Roger Federer

50. Who has been appointed as TRAI (Telecom Regulatory Authority of India) chairman for a three year term?
Ans. Rahul Khullar

51. Which countries have warned North Korea on further Nuclear tests?
Ans. China, Japan and South Korea

52. What is the Motto of London Olympics 2012?
Ans. Inspire a Generation

53. What is the estimated number of Nations participating in London Olympics 2012?
Ans. 204

54. How many number of events are scheduled for Summer Olympics 2012?
Ans. 302 in 26 sports

55. What does the Paralympic logo of Olmpics 2012 represent?
Ans. River Thames in East London

56. At what value did Facebook IPO open at Nasdaq?
Ans. $42.05

57. Death due to which insect is an accident and is covered under accidental death insurance as per the North District Consumer Forum in India?
Ans. Mosquito

58. Who became the World’s Oldest women to climb the Mount Everest?
Ans. Tamae Watanabe, Seventy three Year Old

59. Which Mobile E-commerce Application was acquired by Facebook recently?
Ans. Karma

60. What is the name of the new version of Android Operating System called?
Ans. Jelly bean (Android 5)

61. What is the name of new tool launched by yahoo for online advertisers for their data analytics?
Ans. Genome

62. Cyber Defence Research Centre came into operation recently in which Indian state?
Ans. Jharkhand

63. Name the first Bangladeshi woman to climb the Mt.Everest.
Ans. Nishat Majumder

64. Which country will become biggest IT consumer in Asia-Pacific region surpassing Japan?
Ans. China

65. Name the former Prime Minister who’s 21st death anniversary was observed in India on 21st May 2012.
Ans. Rajiv Gandhi

66. Which browser over took Internet Explorer to become top browser in the world?
Ans. Google Chrome

67. Which Netherland based free instant messaging and call application firm is relocating its global headquarters to India?
Ans. Nimbuzz

68. What is the name of world’s tallest residential building?
Ans. Princess Tower in Dubai, UAE (1356 feet)

69. Name the social network launched for the people who are on death bed.
Ans. My Last Wish

70. Who will receive the honorary doctorate in civil law nearly after 20 years after Oxford University awarded?
Ans. Aung Saan Suu Kyi

71. Name the new system that is introduced to get informations of foreigners visiting India.
Ans. Immigration, Visa and Foreigners Registration and Tracking (IVFRT)

72. Name the two mascots of London Olympics 2012.
Ans. Wenlock and Mandeville

73. Which country surpassed China as the largest Arms Importer in the World?
Ans. India
According to a report published in March 2012 by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), India topped China as the largest importer of arms during 2007-11 and accounted for 10 per cent of global arms import as compared to Chinese share of five per cent.

74. Who is the first Pakistan Prime Minister who convicted for Contempt of Court?
Ans. Yousuf Raza Gilani
The Supreme Court of Pakistan convicted Pakistan Prime Minister Yousuf Raza Gilani for contempt of court for refusing to reopen corruption cases against President Asif Ali Zardari.

75. The Fourth BRICS summit was held in:
Ans. New Delhi on March 29, 2012

76. Which is the bill passed by the Lok Sabha to provide royalty to the lyricists?
Ans. The Copyright (Amendment) Bill 2010 passed on 22nd May 2012.

Download Current Affairs May 2012 in pdf file.

Post a Comment

 
Top