Forester & Assistant Grade Exam Preparation | Model Questions from General Science | Physics
(Company/ Corporation/ Board)


General Science

1. Acoustics is the study of:
Ans. Sound

2. Who discovered x-rays?
Ans. Roentgen

3. Who propounded laws of electrolysis?
Ans. Faraday

4. Who was the first astronomer to view Saturn’s rings?
Ans. Galileo

5. Kelvin is the unit of ......... ?
Ans. Temperature

6. Where was the first oil well struck in the world?
Ans. USA

7. The metal chiefly used for galvanising iron is:
Ans. Zinc

8. Breaking of a large hydrocarbon molecule into a smaller one by heating in the presence of a catalyst is called .........
Ans. Cracking

9. In 1983, which person was the first to offer a definition of the term ‘Computer virus’?
Ans. Fred Cohen

10. Study of universe is called:
Ans. Cosmology

11. What controls the rate of chemical reaction in your body?
Ans. Enzymes

12. What is defined as the change in velocity over time?
Ans. Acceleration

13. What occurs when the earth blocks the sun’s light from the moon?
Ans. Lunar Eclipse

14. What metal is a liquid at room temperature?
Ans. Mercury

15. What does the word ‘ayurveda’ literally mean?
Ans. Science of life
16. The smallest bone in the human body?
Ans. Stapes

17. The Father of Genetics is:
Ans. Gregor Mendel

18. What is dry ice?
Ans. Solid carbon dioxide

19. Who propounded the wave theory of light?
Ans. Huygeons

20. Who developed Yahoo?
Ans. David Filo & Jerry Yang

21. What was the first element to be produced artificially?
Ans. Technetium

22. Who first identified electron?
Ans. J.J Thomson

23. Hottest planet of our solar system?
Ans. Venus

24. The average distance between the earth and the sun is called:
Ans. Astronomical unit

25. Who discovered Blood grouping?
Ans. Landsteiner

26. What is the main constituent of coal gas?
Ans. Methane

27. Who proposed the correct model of DNA structure?
Ans. Watson and Crick

28. What is the flexible, bonelike substance that gives shape to your ears and nose called?
Ans. Cartilage

29. Stainless steel is an alloy of iron and .........
Ans. Chromium and Nickel

30. Which is the largest planet of our solar system?
Ans. Jupiter

31. Elements in the modern periodic table are arranged on the basis of their .........?
Ans. Atomic Number

32. Which scientist discovered the radioactive element radium?
Ans. Marie Curie

33. The vitamin that helps in blood clotting is .........
Ans. Vitamin K

34. Who discovered Penicilin?
Ans. Sir Alexander Fleming

35. Who was the first scientist to promote the idea that the Earth goes around the Sun?
Ans. Nicolaus Copernicus

36. The telephone was invented by:
Ans. Alexander Graham Bell

37. Watt is the unit of .........?
Ans. Power

38. A nuclear reactor works on the principle of nuclear:
(a)Explosion
(b)Fission
(c)Assimilation
(d)Fusion
Ans. (b)Fission

39. Ampere is the unit of .........?
Ans. Electrical Current

40. Who invented Barometer?
Ans. Torricelli

41. Who invented Dynamite?
Ans. Alfred B. Nobel

42. Joule is the unit of .........?
Ans. Energy

43. What is the instrument used to measure distance in a car called?
Ans. Odometer

44. Which planet is known as the Red planet?
Ans. Mars

45. Who discovered the circulation of blood?
Ans. William Harvey

46. The National Science day is celebrated on .........
Ans. February 28

47. Who invented the battery?
Ans. Alessandro Volta

48. The Science dealing with tumor is .........
Ans. Oncology

49. Who is called the father of Cloning?
Ans. Dr. Ian Willmut

50. Instrument that is used to convert DC to AC ?
Ans. Inverter

51. First satellite launched by India was:
Ans. Aryabhatta

52. Name the layer which makes radio communication possible on the earth:
Ans. Ionosphere

53. The first winner of the Nobel Prize in Physics is:
Ans. Roentgen

54. The particle which is supposed to travel faster than light:
Ans. Tachyon

55. A ‘breath test’ used by traffic police to check drunken driving uses:
Ans. Turmeric on filter paper

56. What is the source of electric energy in an artificial satellite?
Ans. Solar Cells

57. At what temperature the readings in the Centigrade and Fahrenheit temperatures will be exactly same?
Ans. Minus 40 degree

58. Surface tension in a liquid is due to:
Ans. Cohesive force between the molecules

59. The gas used for artificial fruit ripening is:
Ans. Acetylene

60. Hygrometer is used for:
Ans. Finding out relative humidity in the atmosphere

61. Which gland known as ‘Gland of Emergency’ ?
Ans. Adrenal gland

62. What is the main component of bio-gas and natural gas?
Ans. Methane

Physics
Selected Questions

1. A GM counter is used for detecting:
Ans. Radioactivity

2. Optical fibre works on the principle of:
Ans. Total internal reflection

3. There is no atmosphere on the moon because:
Ans. The escape velocity of the gas molecules is lesser than their root mean square velocity here

4. The technique used to transmit audio signal in television broadcast is:
Ans. Frequency modulation

5. The bats are able to fly in the dark since their wings produce:
Ans. Ultrasonic waves

6. Light year is a unit of:
Ans. Distance

7. Rain drops are spherical due to:
Ans. Surface tension

8. The image formed on the retina of a human eye is:
Ans. Real and inverted

9. IC chips for computer are usually made up of:
Ans. Silicon

10. A rainbow is formed by the ......... of light by water droplets:
Ans. Dispersion and total internal reflection

11. Hydrometers are used to determine:
Ans. Specific gravity of liquids

12. Dentist’s mirror is a:
Ans. Concave mirror

13. In order to study internal atomic structure of crystals we use:
Ans. X-rays

14. Newton’s second law gives the measure of:
Ans. Force

15. Centripetal force needed to keep the moon in its orbit around the earth is supplied by:
Ans. Gravitational pull of earth


Post a Comment

 
Top