Previous Question Paper of Assistant Grade 2 Exam


In Kerala State Beverages (Manufacturing and Marketing Corporation Ltd)


Date of Test : 29/08/2009

1. ‘KIMONO’ is the dress style of:
a)Korea
b)China
c)Japan
d)Finland

2. Madam Curie:
a)Discovered Vaccination
b)Invanted Dynamite
c)Isolated Radium
d)Discovered Theory of Evolution

3. The author of the book “The Wonder That was India” is:
a)Amartya Sen
b)A.L. Basham
c)R.C. Dutt
d)Rabindranath Tagore

4. The first Chief Minister of Kerala was:
a)Pattam Thanu Pillai
b)E.M.S Namboodiripad
c)R. Sankar
d)C. Achuthamenon

5. The State of Kerala was formed on:
a)1 December 1957
b)1 November 1956
c)1 November 1954
d)1 October 1951

6. The Naval Academy is situated in kerala at:
a)Kochi
b)Ezhimala
c)Thiruvananthapuram
d)Beypore

7. Edakkal Cave is in:
a)Wayanad
b)Kannur
c)Kasargod
d)Kozhikode

8. The largest Taluk in Kerala is:
a)Paravur
b)Taliparamba
c)Mukundapuram
d)Thalassery

9. The Head Quarters of Kerala High Court is at:
a)Thiruvananthapuram
b)Kochi
c)Kozhikode
d)Thrissur

10. The first women supreme court judge was:
a)C. Fathima Beevi
b)Anna Chandy
c)Kadambini Ganguly
d)Laila Seth

11. The first Governor of Kerala was:
a)V.V Giri
b)Ajith Prasad Jain
c)Bhagavan Sahai
d)Ramakrishna Rao

12. The First Arts and Science College in Kerala is:
a)Brennan College, Thalassery
b)Maharaja’s Collge, Ernakulam
c)CMS Collge, Kottayam
d)University College, Thiruvananthapuram

13. The Sabarigiri Hydro Electric Project is built in the river:
a)Kunthi
b)Periyar
c)Bhavani
d)Pampa

14. The First Hydro Electric Project in Kerala is:
a)Pallivasal
b)Chengulam
c)Idukki
d)Sabarigiri

15. The HQ (Head Quarters) of Wayanad district is:
a)Kalpetta
b)Mananthavady
c)Pulpally
d)Boys Town

16. The District which has no forests in Kerala is:
a)Kollam
b)Kannur
c)Alappuzha
d)Thrissur

17. The Architect of Cochin Sea Port is:
a)Robert Bristo
b)Antonym Peter
c)Alexander John
d)John Mathai

18. ......... city is called “Venice of East”:
a)Alappuzha
b)Kochi
c)Kollam
d)Thrissur

19. Malabar Cements Factory is in:
a)Vellore
b)Kallai
c)Walayar
d)Chalakudy

20. The place where getting highest rainfall in Kerala is:
a)Manjeswar
b)Munnar
c)Neriamangalam
d)Udumpancholla

21. ISOBARS connects points of equal:
a)Temperature
b)Height
c)Pressure
d)Rainfall

22. LOTI is the currency of:
a)Suadn
b)Libiya
c)Barundi
d)Lesotho

23. Copper is produced in:
a)UP and Rajasthan
b)Rajasthan and Bihar
c)Bihar and UP
d)Orissa and Rajasthan

24. Rana Pratap sagar is located in:
a)Haryana
b)Maharashtra
c)Rajasthan
d)UP

25. The Chairman of the Planning Commission of India is:
a)President
b)Prime Minister
c)Vice President
d)None of them

26. Five Year plans in India are approved by:
a)Parliament
b)National Development Council
c)Planning Commission
d)None

27. The Raj Committee (1972) probed:
a)Direct Taxes
b)Indirect Taxes
c)Non-Tax Revenue
d)Agricultural holding Tax

28. Panchayat Raj has got constitutional status with the ......... Amendment Act:
a)72nd
b)73rd
c)74th
d)75th

29. Fundamental Rights are enshrined in PART ......... Of Constitution of India.
a)I
b)II
c)III
d)V

30. How many members can be nominated to Loksabha by President?
a)2
b)3
c)4
d)5

31. Acharya Vinoba Bhave’s Paunar Ashram is in:
a)Bihar
b)Gujrat
c)Maharashtra
d)West Bengal

32. A rocket works on the principle of conservation of:
a)Energy
b)Mass
c)Linear Momentum
d)Angular Momentum

33. The best conductor of electricity is:
a)Iron
b)Silver
c)Aluminium
d)Copper

34. Glass is a good:
a)Insulator
b)Semi Conductor
c)Electrical Conductor
d)Thermal Conductor

35. A catalyst:
a)Increases the velocity of reaction
b)Decreases the velocity of reaction
c)Alters the velocity of reaction
d)Starts a reaction

36. Carbon occurs in nature in the purest form as:
a)Coal
b)Carbon Black
c)Graphite
d)Diamond

37. The Newspaper “DAWN” is published in:
a)Moscow
b)Beijing
c)Karachi
d)New Delhi

38. International Women’s Day is observed on:
a)March 8
b)September 8
c)April 7
d)August 6

39. IBERIAN AIRLINES is the official airlines of:
a)Spain
b)France
c)Poland
d)Ireland

40. The Head Quarters of World Health Organization (WHO) is in:
a)Paris
b)Geneva
c)New York
d)Washington

41. The largest slum in India is in:
a)Chennai
b)Mumbai
c)Delhi
d)Kolkata

42. ......... is the author of ‘Ain-i-Akbari’:
a)Abdul Fazal
b)Nazrul Islam
c)Abdul Faizi
d)Mohd Iqbal

43. Hopman Cup is associated with:
a)Tennis
b)Cricket
c)Baseball
d)Football

44. Who is called ‘Deshabandhu’ ?
a)Dadabhai Navroji
b)C.R Das
c)Balagangadhara Tilak
d)Rajagopalachari

45. ......... got Nobel Prize in Literature in 1913.
a)Rabindranath Tagore
b)Bankin Chandra Chatterji
c)Boris Pasternak
d)Alexander Solzenithsen

46. Tarapore Committee was associated with:
a)Special Economic Zones
b)Foreign Exchange Reserves
c)Fuller Capital Account Convertibility
d)Effect of Oil prices on Indian Economy

47. Arundhathi Roy is well known:
a)Writer-Social Activist
b)Painter
c)Dancer
d)Music composer

48. ......... Is called ‘Forbidden City’.
a)Lahore
b)Lhasa
c)Sanfransisco
d)Bangkok

49. ......... is the leading producer of Uranium:
a)USA
b)Canada
c)Germany
d)Zambia

50. Aspirin was invented by:
a)Felix Hoffman (Germany)
b)Joseph Lister (England)
c)C.F Bruch (USA)
d)Nicholas Cugnot (France)

51. Entomology is the study of:
a)Insects
b)Birds
c)Snakes
d)Mammals

52. “An Area of Darkness” is written by:
a)V.S Nai Paul
b)Salman Rushdi
c)Nirad C. Chaudhari
d)A.L Basham

53. Which of the following was the First Indian Institute of Technology ?
a)IIT Kharagpur
b)IIT Bombay
c)IIT Delhi
d)IIT Madras

54. Who became the First Miss India?
a)Rieta Faria
b)Pramila
c)Aanita Desai
d)Sukanya

55. ......... has the highest population density as per 2001 Census.
a)Kerala
b)Tamil Nadu
c)Rajasthan
d)West Bengal

56. From which of the following stations that India launched its first successful multipurpose communication and meterology satellite, INSAT 1B on 30 August 1983?
a)Cape Canaveral (USA)
b)Baikonoor Cosmonaut (Russia)
c)Master Control Facility (Hassan, India)
d)Rocket Launching Station (Thumba, India)

57. The Head Office of Kerala Civil Supplies Corporation is at:
a)Ernakulam
b)Thrissur
c)Thiruvananthapuram
d)Kozhikode

58. Under whose patronage Kutabminar was built?
a)Shah Jehan
b)Kutabdeen Ibek
c)Jehangeer
d)Akbar

59. The First Chief Minister of Tamil Nadu was:
a)M.G Ramachandran
b)C.N Annadurai
c)Jayalalitha
d)M.Karunanidhi

60. Spherometer is:
a)An instrument used for measuring the curvature of spherical objects.
b)An instrument for comparing the luminous intensity of the source of light
c)An instrument used for spectrum analysis
d)An instrument for measuring solar radiations

61. The largest shipyard in India is:
a)Kolkata
b)Kochi
c)Mumbai
d)Vishakhapatanam

62. PNEUMOCONIOSIS affects the workers who works mainly in:
a)Tanneries
b)Coalmining industries
c)Distilleries
d)Glass industry

63. ......... is a well known flute exponent.
a)Shafaat Ahmad
b)Ronu Mazumdar
c)Madhup Mudgal
d)Debu Chaudhari

64. Who was the First Chief Justice of India?
a)Hiralal J. Kania
b)P.N Bhagavathy
c)V.R Krishna Iyer
d)Anna Chandy

65. “EMPLOYMENT NEWS” is published by:
a)Times of India Group
b)The Indian Express Group
c)G. Kasthuri and Sons
d)Ministry of Information and Broadcasting

66. “YAKSHAGANA” is a popular folk art of:
a)Kerala
b)Karnataka
c)Tamil Nadu
d)Andhra Pradesh

67. The NREP (National Rural Employment Programme) was launched in:
a)October 1980
b)August 1983
c)September 1985
d)December 1981

68. ANGSTROM is the unit of:
a)Wavelength of light
b)Atmospheric pressure
c)Unit of energy
d)Unit of distance used in navigation

69. The Thermal Power Plant at Bokaro is located in:
a)Bihar
b)Orissa
c)Chattisgarh
d)Jharkhand

70. Disease caused by deficiency of Vitamin C is:
a)Beri Beri
b)Scurvey
c)Pellagra
d)Night Blindness

71. The bus pass is for a year:
a)Valuable
b)Employable
c)Valid
d)Tucked

72. A philatelist collects .........
a)Clocks
b)Antiques
c)Coins
d)Stamps

73. No one could understand .........
a)What did he say
b)What was he saying
c)What he did say
d)What he was saying

74. We have been trying to solve the problem .........
a)Since two days
b)During two days
c)For two days
d)From two days

75. The fear of high places ......... quite common.
a)Are
b)Is
c)Are being
d)Were

76. If she were selected, she ......... a good secretary.
a)Will make
b)Can make
c)Would make
d)May have made

77. Either the pen or the paper ......... defective.
a)Are
b)Were
c)Is
d)Isn’t

78. Find the word that is rightly spelt:
a)Moskitoes
b)Mosqwitoes
c)Mosquitose
d)Mosquitoes

79. Choose the correctly spelt word:
a)Refrigerator
b)Refrigarator
c)Refregerator
d)Rafrigerator

80. Choose the word that is closest in meaning to the word plead.
a)Set out
b)Conclude
c)Intend
d)Beg for

81. The closest meaning of the word ulcer is:
a)Outer part
b)Open sore
c)Star
d)Centre

82. Find the word that is opposite in meaning to the word permit.
a)Allow
b)Disagree
c)Obstruct
d)Forbid

83. Choose the wrongly spelt word:
a)Permenant
b)Affection
c)Affectation
d)Conscientious

84. Select the word opposite in meaning to ever.
a)Never
b)Always
c)Sometimes
d)Rarely

85. Comatose best means:
a)Extremely fat
b)Dull mind
c)Enormous
d)Deeply unconscious

86. Choose the correct preposition for the sentence:
I admit I am very fond ......... him
a)Of
b)Off
c)With
d)By

87. The suitcase is made ......... leather.
a)With
b)About
c)Of
d)At

88. You won’t tell them what has happened,.........?
a)Won’t you
b)Wouldn’t you
c)Isn’t it
d)Will you

89. Change into indirect speech:
He said, “I have passed the examination”
a)He said that he had passed the examination
b)He said that he has been passing the examination
c)He said that he is passing the examination
d)He said that he was passed the examination

90. The have bought a new car,.........?
a)Isn’t it
b)Is it not
c)Have they
d)Haven’t they

91. I will complete the course in ......... Year.
a)A
b)An
c)The
d)Same

92. While walking ......... the small door I hurt my head.
a)Between
b)Through
c)By
d)Along

93. Which of these chairs did you sit .........?
a)Them
b)In
c)On
d)By

94. If DONKEY : BRAYS then WOLF :
a)Cries
b)Roars
c)Howls
d)Whines

95. The thief was cought .........., The suitable idiom is:
a)Read handed
b)Blue handed
c)Green handed
d)Yellow handed

96. The idiom it’s call Greek and Latin to me means:
a)Something I understand
b)Something I didn’t understand
c)Something simple
d)Something easy

97. I was all eyes to see what he would do. The word italicised mean:
a)More than a pair of eyes
b)Eagerly watching
c)Eagerly searching
d)Eagerly hesitating

98. Beware of the wolf in sheep’s skin. The closest meaning to this idiom is:
a)Hypocrite
b)Hippocrite
c)Hippocrete
d)Hypocrete

99. The phrase black sheep means:
a)Sheep that is black
b)Good person
c)Misfit
d)Sheep that is bad

100. Just now my hands are full. My hands are are full closely means:
a)My hands are filled with something
b)I am very busy.
c)I can’t keep my hand free
d)My hands are chained

Answers
1. C 2. C 3. B 4. B 5. B
6. B 7. A 8. B 9. B 10. A
11. D 12. C 13. D 14. A 15. A
16. C 17. A 18. A 19. C 20. C
21. C 22. D 23. B 24. C 25. B
26. B 27. D 28. B 29. C 30. A
31. C 32. C 33. B 34. A 35. C
36. D 37. C 38. A 39. A 40. B
41. B 42. A 43. A 44. B 45. A
46. C 47. A 48. B 49. B 50. A
51. A 52. A 53. A 54. B 55. D
56. A 57. A 58. B 59. B 60. A
61. B 62. B 63. B 64. A 65. D
66. B 67. A 68. A 69. D 70. B
71. C 72. D 73. D 74. C 75. B
76. C 77. C 78. D 79. A 80. D
81. B 82. D 83. A 84. A 85. D
86. A 87. C 88. D 89. A 90. D
91. A 92. B 93. C 94. C 95. A
96. B 97. B 98. A 99. C 100. B

Post a Comment

 
Top