Higher Secondary School Teacher | Non Vocational Teacher- History



Exam Held on: 01/03/2012
Question Booklet Code : A

1. ......... is known as the father of History.
a)Livy
b)Herodotus
c)Thucydides
d)Tacitus

2. Livy wrote .........
a)History of France
b)History of Greece
c)History of Germany
d)History of Rome

3. St. Augustine belongs to:
a)Christian Historiography
b)Chinese Historiography
c)Roman Historiography
d)Greek Historiography

4. The decline and fall of Roman Empire was written by:
a)Polybius
b)Edward gibbon
c)Montesquieu
d)Voltaire

5. Who inaugurated the writing of history in a scientific way?
a)Rousseau
b)Ranke
c)Carlyle
d)Colling Wood

6. The year in which julius Caesar was murdered
a)44 B.C
b)54 B.C
c)48 B.C
d)52 B.C

7. On which day fall of Bastille took place
a)15th December 1790
b)10th September 1791
c)5th October 1792
d)14th July 1789

8. By what name the Bubonic plague that hit Europe in 14th century was known?
a)The Red Death
b)The Horror
c)Black Death
d)The Great Terror

9. What is known as fief in feudalism?
a)Piece of land
b)Position
c)Office
d)A province

10. Medieval period in European history was known as:
a)The bright age
b)The white age
c)Christian age
d)The dark age

11. Who was the father of Alexander the great ?
a)Henry I
b)George III
c)Edward VI
d)King Philip

12. Who was the first among the rulers of Rome who embraced Christianity ?
a)Octavian
b)Cladius
c)Nero
d)Constantine

13. Which ruler signed Magna Carta ?
a)Philip II of France
b)Queen Elizabeth of England
c)Louis XIV of France
d)King John of England

14. In which year was the capture of the Constantinople by the Turks?
a)1569
b)1675
c)1789
d)1453

15. In which country renaissance originated ?
a)France
b)Germany
c)Sweden
d)Italy

16. Who is called the father of renaissance by Will Durant ?
a)Dante
b)John Milton
c)Francis Bacon
d)Petrarch

17. In which country Reformation began?
a)Sweden
b)Denmark
c)Germany
d)Italy

18. Where the industrial revolution first started?
a)In France
b)In USA
c)Britain
d)In Italy

19. Who discovered the circulation of Blood?
a)William Harvey
b)Newton
c)Cordus
d)Helmont

20. Who authored devine comedy?
a)John Milton
b)Shakespeare
c)Dante
d)Shelly
21. Who authored Iliad ?
a)Homer
b)Aeschylus
c)Helen
d)Hesiod

22. What was the name of French Parliament until 189 revolution?
a)Duma
b)Senate
c)Estates-General
d)Congress

23. Who started the modernization of Russia?
a)Catherine II
b)Peter the great
c)King Alexander
d)Rasputtin

24. Who prepared the American Declaration of independence ?
a)Abraham Lincoln
b)Thomas Jefferson
c)Wudro Wilson
d)George Washington

25. Who was the first President of USA?
a)John Kennedy
b)George Washigton
c)Thomas Jefferson
d)Patrick Henry

26. Under whose leadership the petition of right was drawn up?
a)Charles I
b)John Eliot
c)James I
d)Adam Smith

27. After the end of Common wealththe restoration of British monarchy took place in the year .........
a)1610
b)1660
c)1650
d)1688

28. The international organization that was formed after the first world war
a)UNO
b)League of Nations
c)UNESCO
d)UNICEF

29. One among the following nations is not a member of the Group called G-7.
a)China
b)Britain
c)France
d)Germany

30. One among the folllowing nations was added to G-7 to form G-8
a)Australia
b)New Zealand
c)South Africa
d)Russia

31. The earliest Indo Aryan Folk Assembly:
a)Sabha
b)Samithi
c)Vidatha
d)Parishath

32. Who was the exponent of the theory of the Central Asian Origin of Aryans?
a)Keith
b)Jakobe
c)Maxmullar
d)William Johns

33. Who discovered Indus Valley Civilization?
a)Morteemer Wheeler
b)John Marshall
c)Fergueson
d)Percy Brown

34. Parswanatha was a saint of ......... religion
a)Buddhism
b)Jainism
c)Shaivism
d)Vaishnavism

35. The great physician who was associated with Sri Buddha was:
a)Bhavamisra
b)Susrutha
c)Sharngadhara
d)Jeevaka

36. In which language the Buddhist scriptures were mainly written ?
a)Sanskrit
b)Prakrit
c)Artha Magathi
d)Pali

37. Buddhacharitam was written by whome?
a)Bharavi
b)Kalidasa
c)Aswa Khosha
d)Bhatti

38. What does the word Veda mean?
a)Life
b)Dharma
c)Culture
d)Knowledge

39. What is known as fifth Veda?
a)Ramayana
b)Bhagavatgita
c)Brahmasuthra
d)Mahabharata

40. Which is the biggest Upanishad?
a)Eesavasyam
b)Mundakam
c)Prashnam
d)Brahadaranyakam

41. The well known work which was written by Panini is:
a)Nirukta Kosha
b)Vedanta Parichaya
c)Ashtadhyayi
d)Mahabhashya

42. In which part of the Rig Veda Purusha Sooktham appears?
a)First Mandalam
b)Third Mandalam
c)Fifth Mandalam
d)Tenth Mandalam

43. Which is the most important rhetorical figure for which Kalidasa is well known ?
a)Ulpreksha
b)Roopakam
c)Upama
d)Aprasthuthaprasamsa

44. Which among the following is not included in the group of 16 Janapathas?
a)Avanti
b)Matsya
c)Anga
d)Pallava

45. What was the turning point in the life of Asoka?
a)Death of Chandraguptha Maurya
b)Nirvana of Buddha
c)Kalinga War
d)Conversion to Jainism

46. Which philosophy influenced Dharma of Asoka ?
a)Jain Philosophy
b)Christian Philosophy
c)Buddhist Philosophy
d)Charvakanism

47. Who was the chief Architect of Mauryan Administration?
a)Kathyayana
b)Nagarjuna
c)Chanakya
d)Vishnusharman

48. On which branch of Knowledge Arthasasthra belongs?
a)Science
b)Spirituality
c)Religion
d)Statecraft

49. Who assassinated the last Mauryan Ruler ?
a)Prabhakara Vardhana
b)Kanishka
c)Pushyamitra sunga
d)Chandragupta Vikramaditya

50. Name of the Mauryan capital was?
a)Kusumapura
b)Harsthinapura
c)Kapilavasthu
d)Padaliputhra

51. Mudra Rakshasam is a Drama. What is its theme ?
a)The establiishment of Gupta rule
b)The exploits of Ravana
c)The victory of Meghanatha against Indra
d)Circumstances leading to the establishment of Mauryan Empire

52. ......... is a work on surgery. Which is it?
a)Charaka Samhita
b)Sara Chandrika
c)Kasyapa Samhita
d)Susruta Samhita

53. Who authored the work Brihat Samhita ?
a)Brahmagupta
b)Varahamihira
c)Aryabhatta
d)Bhaskara

54. Who is regarded as the first National Monarch of India?
a)Asoka
b)Chandragupta Vikramaditya
c)Chandragupta Maurya
d)Akbar

55. What was the duty of Dharmamahamtras appointed by Asoka?
a)To look after the welfare of the people
b)To preach the ethical ideals of his religion among the people
c)To collect military information
d)To collect secret information for the police

56. To which castes the Sungas belonged
a)Kshatriya
b)Vaisya
c)Sudras
d)Brahmana

57. Which is called the golden age in Ancient Indian History?
a)Maurya period
b)The Nanda period
c)Gupta period
d)Sunga period

58. Who was the founder of the Gupta dynasty?
a)Chandra Gupta
b)Samudragupta
c)Chandra Gupta Vikramaditya
d)Sri Gupta

59. In which year Chandragupta I became the king?
a)320 A.D
b)330 A.D
c)350 A.D
d)360 A.D

60. Who was the last important ruler of Gupta dynasty?
a)Kumara Gupta
b)Skanda Gupta
c)Vishnu Gupta
d)Narasimha Gupta

61. Among the other things whose invasion also contributed to the decline of Gupta Empire?
a)Humas
b)Chola
c)Kushan
d)Greek

62. The court poet of Harsha was:
a)Bhavabhoothi
b)Kshapanaka
c)Banabhatta
d)Bhasa

63. The name of Harsh’s capital ?
a)Ujjain
b)Varanasi
c)Ayodhya
d)Kanauj

64. In which battle Muhammed ghori was defeated by Prithvi Raj?
a)First battle of Tarrain
b)First battle of Panipat
c)Battle of Lahore
d)Second Battle of Tarrain

65. The title of the first dynasty which ruled north India during the period of Delhi Sulthanate ?
a)Khilji Dynasty
b) Tughluq Dynasty
c)Slave Dynasty
d)Lodi Dynasty

66. The first Muslim ruler who invaded South India ?
a)Muhammed bin Tughluq
b)Ghiasuddhin Tughluq
c)Alaudin Khilji
d)Balban

67. The capital of Sulthanate was shifted from Delhi to somewhere. Which was that place?
a)Meerut
b)Kanauj
c)Lahore
d)Deogiri

68. Who was defeated by Baber in the first battle of Panipat ?
a)Nasirudin Qubacha
b)Mubarak Shah Kalji
c)Ibrahim Lodi
d)Sikandar Lodi

69. The first great enemy which Baber had to face after the battle of Panipat ?
a)Rana Kumbha
b)Rana Sanga
c)Rana Pratap
d)Medini Rai

70. Who was the chief Architect of Akbar’s revenue policy ?
a)Shake Mubarak
b)Bhagavan Das
c)Birbal
d)Raja Todarmal

71. What has been described by V.A Smith as the monument of Akbar’s folly ?
a)His revenue policy
b)His marriage relations
c)His Rajput policy
d)Din-i-llahy

72. One of the following systems was introduced by Akbar. What is it?
a)Mahalwari system
b)Jamindari system
c)Mansabdari system
d)Riotvari system

73. Which kingdom prevented the onward march of Islam into South India during the middle ages ?
a)Chalukyas
b)Rashtrakutas
c)Cholas
d)Vijaya Nagar

74. Who introduced subsidiary alliance ?
a)Cornwallis
b)Lord Hastings
c)Lord Wellesley
d)Lord Clive

75. Who was the last Governor general of India under English East India Company ?
a)Dalhousie
b)Canning
c)Lord Elgin
d)Lord Curzon

76. By which act the Government of India was taken over by the British crown from the English East India Company ?
a)Act of 1857
b)Act of 1861
c)Act of 1892
d)Act of 1858

77. Which act introduced in India the system of dyarchy?
a)The act of 1909
b)The act of 1919
c)The act of 1813
d)The charter act of 1853

78. When was the Simon commission appointed?
a)November 1927
b)July 1926
c)June 1928
d)January 1928

79. When Gandhiji was arrested in connection with Quit India Movement ?
a)August 8, 1942
b)August 9, 1942
c)August 10, 1943
d)August 15, 1943

80. What was the period of First Five year plan ?
a)April 1951 to March 1956
b)June 1951 to May 1956
c)August 1952 to July 1957
d)August 1953 to July 1958

81. One among the following is not a Sangam poet , who is that ?
a)Thiru Mangai Alwar
b)Mamulanar
c)Gouthamanar
d)Paranar

82. The geographical divisions of Thamizhakam during the Sangam period were called?
a)Mantram
b)Desam
c)Nadu
d)Thinais

83. Who issued Therissa Palli inscription ?
a)Govardhana Marthandan
b)Ayyantikal Thiruvatikal
c)Veera raghava Chakravarthi
d)Nandan

84. In favour of whom the jewish copper plate inscription was issued?
a)Chathan Vadukan
b)Mamali Marackkar
c)Joseph Rabban
d)Ambuchetty

85. Famous Astronomer who lived in the second chera capital Mahodyapuram ?
a)Bhaaskara II
b)Sankara Narayana
c)Madhava
d)Neelakanta

86. Who is among the following associated with Vaishnavism ?
a)Appar
b)Kulasekhara Alvar
c)Sambandar
d)Manickavasakar

87. Which country had the name Odanadu ?
a)Kollam
b)Ambalappuzha
c)Karunagappally
d)Kayamkulam

88. Who among the following is said to have crowned at Kancheepuram ?
a)Jayasimha
b)Ravi Ramavarma
c)Bhoothalaveera Sree Veera Udaya Marthandavarma
d)Ravi Varmakulasekhara

89. What is the original name of Kolathiri kingdom ?
a)Perumpadappu Swaroopam
b)Thrippappoorswaroopam
c)Mooshaka Rajyam
d)Chirakkal Swaroopam

90. What does the word Swaroopam mean ?
a)The capital city of the country
b)The original seat of the royal family
c)The temple of the family diety of the dynasty
d)The name of the founder of the dynasty

91. Who was known as Darma Raja ?
a)Anizham Thirunal Marthanda Varma
b)Karthika Thirunal rama Varma
c)Swathi Thirunal
d)Sri Chithira Thirunal

92. Of which country Vikramaditya Varaguna was the ruler?
a)Ezhimala
b)Valluvanadu
c)Ay Kingdom
d)Venadu

93. Who is associated with Kathakali ?
a)Paravoor Thampuran
b)Valluvanadu Thampuran
c)Kurumbranadu Thampuran
d)Kottayathu Thampuran

94. Which rulers were known as Deva Narayanan ?
a)Chembakassery kings
b)Idappalli rulers
c)Alangadu rulers
d)Vettathu Nadu rulers

95. Who introduced tobacco in Kerala ?
a)The Dutch
b)The French
c)The Portugese
d)The English

96. One among the following is a Muslim ruling family in Kerala ?
a)Chirackkal
b)Arackkal
c)Neeleswaram
d)Kurangoth

97. Who was the Prime Minister of independent Travancore ?
a)Chenganacherry Parameswaram Pillai
b)Pattam Thanu Pillai
c)Attingal Gopala Pillai
d)Vaikkam Padmanabha Pillai

98. Date on which temple entry proclamation was issued?
a)12th November 1936
b)12th November 1937
c)12th November 1935
d)12th November 1934

99. Say what are the two revolutionary measures of the first communist ministry in Kerala ?
a)Health care policy and police reforms
b)Education bill and land reforms
c)Devaswam bill and forest conservation act
d)Construction of roads and canals

100. One of the visits of Gandhiji to Treavancore has been described by him as a pilgrimage to Travancore. Which was that visit?
a)Visit after Vaikkam Sathyagraha
b)Visit after the proclamation of independence of Travancore
c)Visit after the temple entry proclamtion
d)Visit after the accession of Sri Chithira Thirunal to the thrown of Travancore

Answers
1. b 2. d 3. a 4. b 5. b
6. a 7. d 8. c 9. a 10. d
11. d 12. d 13. d 14. d 15. d
16. d 17. c 18. c 19. a 20. c
21. a 22. c 23. b 24. b 25. b
26. b 27. b 28. b 29. a 30. d
31. c 32. c 33. b 34. b 35. d
36. d 37. c 38. d 39. d 40. d
41. c 42. d 43. c 44. d 45. c
46. c 47. c 48. d 49. c 50. d
51. d 52. d 53. b 54. c 55. b
56. d 57. c 58. d 59. a 60. b
61. a 62. c 63. d 64. a 65. c
66. c 67. d 68. c 69. b 70. d
71. d 72. c 73. d 74. c 75. b
76. d 77. b 78. a 79. b 80. a
81. N/A 82. d 83. b 84. c 85. b
86. b 87. d 88. N/A 89. d 90. b
91. b 92. c 93. d 94. a 95. c
96. b 97. b 98. a 99. b 100. c

Post a Comment

 
Top