Central Teacher Eligibility Test


Solved Question Bank


1. Absenteeism can be tackled by :
(a) teaching
(b) punishing the students
(c) giving the sweets
(d) contacting the parents
Ans. contacting the parents

2. Discipline means:
(a) strict‐behaviour
(b) severe punishment
(c) obedience
(d) going by the rules
Ans. going by the rules

3. If any girl child does not come to school regularly you will:
(a) no bother
(b) struck off her name
(c) complain to the Principal
(d) meet the parents and encourage them
Ans. meet the parents and encourage them

4. In co‐education you want't to :
(a) make separate rows of boys and girls
(b) give preference to boys over girls
(c) give preference to none
(d) deal according to need
Ans. deal according to need

5. Success in developing values is mainly dependent upon:
(a) government
(b) society
(c) family
(d) teacher
Ans. family

6. Good reading aims at developing:
(a) understanding
(b) pronunciation
(c) sensitivity
(d) increasing factual knowledge
Ans. understanding

7. The primary duty of a teacher is to be responsible to his/her: 
(a) family
(b) students
(c) society
(d) nation
Ans. students

8. Which of the following is not related to educational achievement?
(a) heredity
(b) experiences
(c)practice
(d) self learning
Ans. heredity


9. One of,the students of a class hardly talks in the class. How would you encourage him to express himself?
(a) by orgariising discussions
(b) by encouraging children to take part in classroom activities
(c) by organizing educational games/ programmes in which children feel like speaking
(d) by giving good marks to those who express them'selves well
Ans. by organizing educational games/ programmes in which children feel like speaking

Child Development and Pedagogy


1. Most important work of teacher is:
(a) to organize teaching work
(b) to deliver lecture in class
(c) to take care of children
(d) to evaluate the students
Ans. to organize teaching work

2. A teacher should be:
(a) honest
(b) diligent
(c) dutiful
(d) punctual
Ans. dutiful

3. Environmental education should be taught in schools because:
(a) it will affect environmental pollution
(b) it is important part of life
(c) it will provide job to teachers
(d) we cannot escape from environment
Ans. it is important part of life

4. Navodaya Schools have been established to:
(a) increase number of school in rural areas
(b) provide good education in rural areas
(c) complete ‘Sarva Shiksha Abhiyan’
(d) check wastage of education in rural areas
Ans. provide good education in rural areas

5. At primary level, it is better to teach in mother language because:
(a) it develops self-confidence in children
(b) it makes learning easy
(c) it is helpful in intellectual development
(d) it helps children in learning in natural atmosphere
Ans. it helps children in learning in natural atmosphere

6. Women are better teacher at primary level because:
(a) they behave more patiently with children
(b) they are ready to work with low salary
(c) higher qualification is not needed in this profession
(d) they have less chances in other profession
Ans. they behave more patiently with children

7. You have been selected in all the four professions given below. Where would you like to go ?
(a) Teacher
(b) Police
(c) Army
(d) Bank
Ans. Teacher

8.What is most important while writing on blackboard: 
(a) good writing
(b) clarity in writing
(c) writing in big letters
(d) writing in small letters
Ans. good writing

9. Some students send a greeting card to you on teacher’s day. What will you do ? You will:
(a) do nothing
(b) say thanks to them
(c) ask them to not to waste money
(d) reciprocate the good wishes to them
Ans. say thanks to them

10. A student comes late in your class. Then you will:
(a) inform to parents
(b) punish him
(c) try to know the reason
(d) not pay attention there
Ans. try to know the reason

11. When the students become failed, it can be understood that:
(a) The system has failed
(b) The teachers failure
(c) The text-books failure
(d) The individual student’s failure
Ans. The individual student’s failure

12. It is advantage of giving home work that students:
(a) remain busy at home
(b) study at home
(c) may be checked for their progress
(d) may develop habit of self study
Ans. may develop habit of self study

13. A teacher has serious defect is he/she:
(a) is physically handicapped
(b) belongs to low socio-economic status
(c) has weak personality
(d) has immature mental development
Ans. has immature mental development

14. The success of teacher is:
(a) high achievement of students
(b) good traits of his/her personality
(c) his/her good teaching
(d) his/her good character
Ans. his/her good teaching

15. A Deepawali fair is being organized in your school. What would you like to do ?
(a) only to visit the fair
(b) to take part in function
(c) to take a shop to sell something
(d) to distribute free water to visitors
Ans. to take part in function

16. The most important trait of a student is:
(a) sense of responsibility
(b) to speak truth
(c) co-operation
(d) obedience
Ans. obedience

17. The purpose of basic education scheme is:
(a) universalization of primary education
(b) to vocationalise the eduction
(c) to fulfil basic need of persons through education
(d) to make education compulsory for all
Ans. to fulfil basic need of persons through education

18. You are teaching a topic in class and a student ask a question unrelated to the topic. What will you do?
(a) you will allow him to ask unrelated question
(b) you will not allow him to ask unrealated question
(c) you will consider it indiscipline and punish him
(d) you will answer the question after the class
Ans. you will answer the question after the class

19. If you are unable to get a job of teacher, then you will:
(a) start giving tuition at home
(b) remain at home till you get a job
(c) take some another job
(d) continue applying for teaching
Ans. continue applying for teaching

20. A teacher can motivate the students by:
(a) giving suitable prizes
(b) giving proper guidance
(c) giving examples
(d) delivering speech in class
Ans. giving suitable prizes

21. If a student does not pay any respect to you, then you will:
(a) ignore him
(b) award less marks in examination
(c) talk to his/her parents
(d) rebuke him
Ans. ignore him

22. The aim of National Council for Teacher Education is:
(a) to open college of education
(b) to promote research in education
(c) to maintain standards in colleges of education
(d) to provide grant to colleges of education
Ans. to maintain standards in colleges of education

23. Kindergarten system of education was contributed by:
(a) T. P. Nunn
(b) Spencer
(c) Froebel
(d) Montessori
Ans. Froebel

24. ‘National Council of Educational Research and Training’ was established in:
(a) 1961
(b) 1962
(c) 1963
(d) 1964
Ans. 1961


Post a Comment

 
Top