2/25/2012

CTET Model Paper


Model Questions for CTET Exam 

(Class 1 to 5)

CTET Question Paper includes Five parts.
Part I: Child Development and Pedagogy
Part II: Mathematics
Part III: Environmental Science
Part IV: Paper-1 Language I
Part V: Paper-1 Language II

Paper I
Part I

Child Development and Pedagogy


1. What do you mean by an inclusive class room?
Ans. A class room in which children with diverse levels of ability and background are studying

2. Sensord motor stage is prescribed by an eminent educationist. Who is he?
Ans. Piaget

3. A sudent of Std II belongs to:
Ans. Later childhood

4. Continuous assessment is meant for:
Ans. Find out the ways for improve the children.

5. What is the contribution of Nom Chomsky to the Language learning?
Ans. UG Theory

6. Babbling stage in child development is related to:
Ans. Speach Development.

7. Group activities are aimed mainly for:
Ans. Developing confidence in children

8. Who presented Constructivism in Education?
Ans. Piaget

9. ‘Objective Based Teaching’ is suggested by:
Ans. Banjamin Bloom

10. Children’s skill in oral expression can be promoted through:
Ans. Variety of experience

11. ‘Special Schools’ are functioning for:
Ans. Disabled children

Part 2

Mathematics


12. The number 48378 rounded off to the nearest tens is:
Ans. 48380

13. If the radius of a circle is doubled, what happen to its area?
Ans. Increased by 3 times

14. Find the next number of the series 122, 145, 170, …….
Ans. 197

15. How many 4 digit numbers are there in the indo-arabic numeration system?
Ans. 9000

16. How many numbers from 11 to 91 are there which are exactly divisible by 5 but not divisible by 3.
Ans. 10

17. How many tens in 43258?
Ans. 4325

18. Which is the right method of teaching Mathematics?
Ans. Empirical to rational

19. Which of the following is a perfect square?
Ans. 141376

20. By estimating 78x186, using general rule we get:
Ans. 16000

21. The number of cubes of side 2 cm can be cut from a cube of side 8 cm is:
Ans. 64

Part 3

Environmental Science


22. The textbook of EVS meant for:
Ans. An opportunity to construct knowledge through all sources around them

23. Why do salt is added in pickles?
Ans. It kills microorganisms

24. Which exercise is used to develop the ability to collect accurate data?
Ans. Survey exercise

25. Ants produce …………. to move in a line
Ans. Pheromones

26. Which is the byproduct of photosynthesis?
Ans. Oxygen

27. It is difficult to breath in high altitude because:
Ans. Level of oxygen is less

28. The role of a Teacher in a School is:
Ans. Enabling learning environment for each child

Part IV
Paper-1 Language I

English


29. What is the merit of an illustrated story book?
Ans. It can be communicated well

30. Communication approach in language teaching places importance on:
Ans. Fluent usage of language

31. Grammatical element can be taught through:
Ans. Appropriate context

Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board