Store Issuer Grade II , KSRTC


1. The Right to Information Act came fully into effect on:
Ans. 12 October 2005


2. Indian Constitution consists of......... Articles.
Ans. 395


3. GSM stands for:
Ans. Global System for Mobile communications


4. The first Indian who travelled in space:
Ans. Rakesh Sharma


5. The celebrated autobiography ‘Joothan’ (2007) was written by:
Ans. Om Prakash Valmiki


6. Who is the first women to win Oscar award for the best director?
Ans. Kathryn Bigelow


7. Eidrick Tont “Tiger” Woods is associated with:
Ans. Golf


8. The National Solar Mission has been named after:
Ans. Jawaharlal Nahru

9. ‘We are all born mad, some remains so.’, who said these words?
Ans. Samuel Beckett


10. The famous writer Rudyard Kipling was born in:
Ans. India


11. A tablespoon holds:
Ans. 15 ml


12. Which is the capital city of Gabonese Republic:
Ans. Libreville


13. The place where Sabarmati Ashram was founded by Gandhiji:
Ans. Ahmedabad


14. Who presented the first resolution in the First National Congress meeting at Bombay?
Ans. G. Subramania Ayyar


15. Who gave the slogan ‘Go back to the vedas’?
Ans. Swami Dayananda Saraswati



16. Who was the president of INC at the time of India’s independence?
Ans. J.B Kripalani


17. The first nuclear powered submarine designed in India is:
Ans. INS Arihant


18. Which English general defeated Jhansi Rani:
Ans. General Hugh Rose


19. The Headquarters of World Bank:
Ans. Washington DC


20. Who launched the “Bhoodan Movement”?
Ans. Acharya Vinoba Bhave


21. The year in which the nationalization of banks took place:
Ans. 1969


22. Bandung conferences was in the year:
Ans. 1955


23. The place where Mother Theresa was born:
Ans. Uskub


24. Indian Parliamentary system is a model of:
Ans. British


25. pH value of pure water is:
Ans. 7


26. Night blindness is due to the lack of:
Ans. Vitamin A


27. The volunteer captain of Guruvayur Sathyagraha:
Ans. A.K Gopalan


28. The Indian State which is known as ‘Land of Legends’:
Ans. Gujarat


29. The founder of Amnesty International:
Ans. Peter Benensun


30. The Indian capital market is under the control of:
Ans. S.E.B.I

Post a Comment

 
Top