These questions are useful for PSC Last Grade, Assistant Salesman, Lab Assistant, KSEB Mazdoor, Reserve conductor exam preparations.

1. When did India join United Nations?
Ans. 1945

2. On imprisonment in 1908 by the British, Bal Gangadhar Tilak was sent to:
Ans. Mandalay (Burma)

3. Alexander Fleming was born in:
Ans. Scotland

4. Silent valley is situated in:
Ans. Kerala

5. The weight of an average human brain is about:
Ans. 1.46 Kg

6. Which one of the following cities has the maximum number of registered vehicles on the road:
(a)Kolkata
(b)Chennai
(c)Delhi
(d)Mumbai
Ans. Delhi

7. The Bhilai Steel Plant has been established with the assistance of:
Ans. Russia

8. Indian desert is called:
Ans. Thar

9. Find out the mismatched pair
(a)Groundnut- Bihar
(b)Sugarcane – Uttar Pradesh
(c)Ginger – Kerala
(d)Tea – Assam
Ans. Groundnut – Bihar

10. Chocolates can be bad for health because of a high content of:
Ans. Nickel

11. Water that does not make foam quickly with soap is:
Ans. Hard water

12. Capital of San Marino?
Ans. San Marino

13. According to which Article of the Indian Constitution, Jammu & Kashmir has been accorded special status?
Ans. 370

14. Dudhwa National Park is located in:
Ans. Uttar Pradesh

15. Thein Dam has been constructed on the river:
Ans. Ravi

16. ISRO stands for:
Ans. Indian Space Research Organisation

17. Diabetes is a disease affecting:
Ans. Pancreas

18. Lightning conductor was discovered by:
Ans. Benjamin Franklin

19. Width of Broad Gauge Track in the Indian Railway is:
Ans. 1676 mm

20. Pongal festival is celebrated in the month of:
Ans. January

21. Manometer is the instrument used to measure:
Ans. Pressure of gases

22. A person presses the earth least when he is:
Ans. Lying on the ground

23. The hardest substance known is:
Ans. Diamond

24. The World’s smallest republic:
Ans. Nauru

25. Who was the founder of the Divine Life Society?
Ans. Swami Sivananda saraswati

26. The acid used in car battery is:
Ans. Sulphuric acid

27. The term Bishop in sports is related to:
Ans. Chess

28. Yakshagan is the famous dance form of the state:
Ans. Karnataka

29. Bull fighting is the national game of:
Ans. Spain

30. The capital of Pallava kings was:
Ans. Kanchipuram

31. First Railway line in India was laid in:
Ans. 1853

32. Who was the Viceroy of India when the Rowlatt Act was passed?
Ans. Lord Chelmsford

33. Who translated the Autobiography of Madam Curie in Hindi?
Ans. Lal Bahadur Shastri

34. Prince of Wales Cup is associated with the game of:
Ans. Golf

35. Who was the first Governor General of Bengal?
Ans. Warren Hastings

36. In which state was the Nalanda University located in India?
Ans. Bihar

37. Karl Marx’s book ‘Das Kapital’ was published in:
Ans. 1867

38. Cooking gas is a mixture of:
Ans. Butane and propane

39. Which type of glass is used for making glass reinforced plastic?
Ans. Fibre glass

40. The period of revelation of a geo stationary satellite is:
Ans. 24 hours

41. A rocket works on the principle of conservation of:
Ans. Linear momentum

42. Which country has won the Hopman Cup 2011?
Ans. US

43. The Rediscovery of India is written by:
Ans. Meghnad Desai

44. What is click jacking?
Ans. Malicious technique of tricking Web users into revealing confidential information.

45. The cells which are responsible for the production of antibodies are:
Ans. Lymphocytes

46. Expansion of the term http in internet address is:
Ans. Hyper text transfer protocol

47. A light year is equivalent to about:
Ans. Six trillion miles.

48. The device used for locating submerged objects under sea is:
Ans. Sonar

Post a Comment

 
Top