1/12/2012

Block Development Officer (BDO)

Question paper 2008


Question Paper code: 139/2008
Examination Held on : 31/05/2008

Here is the Block Development Officer Exam Previous Question.

1. Paper gold is :
Ans. Special Drawing Right

2. The practice of crossing a cheque originated in:
Ans. Britain

3. Triccology is the study of:
Ans. hair

4. ........... is the economic process through which human want s are satisfied :
Ans. Consumption

5. Gandhi Irwin pact was signed on:
Ans. 1931

6.First Indian war of independence began at :
An s. Meerat

7. Forward policy was initiated by :
Ans. Lord Lytton

8. Jamabandi reforms were the reforms of :
Ans. Tipu Sultan

9. Revenge movement broke out in:
Ans. France

10. Agricultural growth in India during 2006-07 was
Ans. 2.7 %

11. World Bank President o quit office recently for misconduct is
Ans. Paul Volfovits

12. Find the odd that not related to Kani Mozhi:
Ans. Scientist

13. Miss world 2007 is:
N/A

14. The award amount of UNESCOs Puraskar for Palathulli Programme:
Ans. 20,000 US Dollar

15. The state governments Best Actor for film was won by :
N/A

16. Maha Bachat Scheme is initiated by :
Ans. Punjab National Bank

17. Smart city project was signs on:
Ans. 13-5-07

18. Neurons were seen in :
Ans. Brain

19. Raja Ravi Varma award 2007 were presented to :
Ans. M F .Hussain

20. Dhere Sachacha Sauda is an organization of:
Ans. Haryana

21. The Keralite participated in International labour organization held in May-June 2007:
Ans. Thampan thomas

22. Founder of Alappuzzha city
Ans. Raja Kesava Das

23. Total number of cabinet ministers from kerala in the ministry of DR. Manmohan Singh
Ans. 03

24. Insat 4 B was launched by the European Space a Agency Rocket called
Ans. Arian 5

25. Psoriasis disease is evedent in:
Ans. Skin

26. Market Regulations introduced by
Ans. Khilijis

27. The year of Colachal battle:
Ans. 1741

28. Agama Siddhantha is the Sacred Book of:
Ans. Jains

29. Muzuris had trade relation with:
Ans. Rome

30. Ariyittuvazha was the coronation ceremony of:
Ans. Zamorins

31. The name Pudicherry for Pondicherry was effected from:
Ans. 1-10-06

32. Three language formula for education was propsed by:
Ans. Kothari Commission

33. The 9the I C U of medical college was inaugurated by:
N/A

34. Life time achievement for Kerala Sangheetha Natraka academy award of 2007 went to:
Ans. Santha Devi

35. The first match in the 2007 cricket world cup was between :
Ans. West Indies and Srilanka

36. Vayalar ward of 2006 presented to :
Ans. Sara Joseph

37. Author of Coolie :
Ans. Mulkraj Anand

38. Find the odd who was not honored by the Leeds University for the contributiuion ofd cinema in 2007
Ans. Shilpa Setti

39. The hottest zone between the Tropic of Cancer and Tropic of Capricon:
Ans. Torrid Zone

40. The river known as Dakshin Ganga is
Ans. Kaveri

41. The strait connecting Bay of Bengal and Arabian Sea:
Ans. Pak Strait

42. The odd among the following:
(a)Gonu (b)Tsunami (c) Ivan (d) Tornado
Ans. Tsunami

43. Annapurna Scheme aims at :
Ans. Senior citizens

44. The late entrant on G 8:
Ans. Russia

45. Chinas East projected for the solution of:
Ans. Energy Problem

46. Fastest planet
Ans. Mercury

47. H-1 B Visas are:
Ans. Non Immigrant visa

48. The Joy of Numbers was written by :
Ans. Sankuthala Devi

49. The king whi abolished Pulappedi:
Ans. Kulasekhara Alwar

50. The Kerala Monsoon Fishery Proetection (Pelagic) Bill enabled:
Ans. The engagement of pelagic fishing in monsoon to traditional fisherman

51. Gavasti a term related to :
Ans. Vedic Culture

52. The birth place of 24th Thirthankara
Ans. Kundala Grama

53. The first Persian ruler who conquered Gandhara : :
Ans. Darius 1

54. Brown Shirts was a :
Ans. Volunteer militia of Hitler

55. Mesopotamia the Greek word means:
Ans. The land between rivers

56. Fundamental feature of Neolithic culture was the use of:
Ans. Microlithics

57. Kerala Panchayat Raj Bill was introduced in the year:
Ans. 1994

58. Kerala's output by export during 2005-2006 was:
Ans. 12,000 crore

59. Ente Maram Project was undertaken jointly by:
Ans. Education and Forest departments

60. Science of soil is called:
Ans. Pedology

61. The chilka Lake is in :
Ans. Orissa

62. The clouds which causes continuous rain:
Ans. Nimbus

63. Taran Taran tragedy was associated with:
N/A

64. Tiger airways was belonged to :
Ans. Singapore

65. The country which won the 2006 Johannesburg test:
Ans. India

66. Greg Chapel was a :
Ans. Cricket coach

67. Total medal India acquired in the 12 the common wealth games:
Ans. 16 medals

68. Total number of MP's from Kerala :
Ans. 29 nos ( R. J + L.S )

69. Speaker of the 12th Legislative Assembly in Kerala:
Ans. K.Radakrishnan

70. ........... is to administer oath of office to the Indian President in 07/07:
Ans. Justice K.G.Balakrishnan

71. The closest meaning of the word benevolence is:
Ans. Kindness

72. The word which means false reports that damage the reputaton of a person:
Ans. Slander

73. Chosse the correctly spelt word:
a) Peursue b)Pursue c) Persue d) pursue
Ans. Pursue

74. The word meaning small branch:
Ans. Twig

75. Arreares best means:
a) small pices
b) works of art
c) unpaid debts
d)the back portion of a building Unpaid debts

76. Choose the correct preposition for the sentence:
The thief hid all his loot ............. a stone.
Ans. under

77. I don't want you to be disappointed --- me.
Ans. with

78. He said, I must go at once.Change into direct speech:
Ans. He said that he had to go at once

79. False Question

80. He became a philosopher, ............
Ans. Didn't he

81. I meant .......... your attention to this matter:
Ans. to call

82. The car pulled ........... before the front door:
Ans. up

83. Home is ........... sweetest place on earth:
Ans. the

84. Choose the correct sentence:
A) The committee are in session
B) The committee is in session
C) The committee were in session
D) The committee to be in session
Ans. The committee is in session

85. The opposite of vice is :
Ans. Virtue

86. The idiom storm in the tea cup means :
A) no fuss over trivial matter
B) Big fuss over trivial matter
C) Clever idea
D) sudden inspiration
Ans. Big fuss over trivial matter

87. The mansion was pulled down to make way for a housing complex . The words italicized mean :
Ans. Demolished

88. Most of the people in India live from hand to mouth. The closest meaning to this idiom is:
Ans. Without any provision for the future

89. He is quite at sea. At sea mean:
Ans. Confused

90. Mark stands well with his boss. Stands well closely means:
Ans. Mark is well thought of by his boss

91. I save money by ........... smoking:
Ans. never

92. I prefer coffee
Ans. usually

93. There is cat in the kitchen ........... is drinking milk:
Ans. It

94. They sell ........... dresses in that store:
Ans. Ladies

95. Bread and butter the only thing you have for me?:
Ans. Is

96. Unhygienic surroundings .......... health problems
Ans. Give rise to

97.The book is not only intersting but also :
Ans. Instructive

98. Place an alphabet before the word love to get the meaning a spice:
Ans. C -Clove

99. False Question

100. Choose the word that us closest in meaning to the word immunity:
Ans. Protection

Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

1 comment :

  1. i want to get the exam pattern of bdo and upcoming recruitment of bdo

    ReplyDelete

Followers

Notice Board