Bank PO Model Questions


General Awareness


1. Which day is observed as World House Sparrow Day?
Ans. March 20

2. Which is the International Monetary Fund’s (IMF) unit of account?
Ans. SDR

3. The khandelwal committee to recommendations are related to the:
Ans. Banking sector

4. The 123rd birth anniversary of Muzzaffar Ahmed was observed in August 2011. Muzzaffar Ahmed was one of the founders of the:
Ans. Communist party

5. What is the India’s rank in the last National Security Index (NSI), 2011?
Ans. 5th

6. Who is the author of the book “India on the Growth Tumpike”?
Ans. Vijay Kelkar

7. Which of the following prizes is given to Mathematicians?
(a) Kluge Prize
(b) Kalinga Prize
(c) Abel Prize
(d) Pulitzer prize
Ans. Abel Prize

8. In August 2011 NASA launched the billion dollar solar powered spacecraft JUNO which is on a five year journey to:
Ans. Jupiter
9. SBI General Insurance is a 74:26 joint venture between SBI and which foreign company?
Ans. IAG

10. Operation Triton is related to the coastal security of which state?
Ans. Kerala

11. The late swami Nigamanand was on a fast for about four months on 2011 to protest against legal quarrying in the:
Ans. Ganga

12. Which of the following is a surface to surface missile?
(a) Astra
(b) Agni
(c) Nag
(d) Nirbhay
Ans. Agni

13. Goodluck Jonathan became the President of which country on May 2010?
Ans. Nigeria

14. Which scheme was launched recently to make Indian cities free from slums?
Ans. Rajiv Awas Yojana

15. Who convened the Nuclear Security Summit in April 2010, to discuss ways of improving the security of nuclear materials?
Ans. Barack Obama

Post a Comment

 
Top