Selected Questions from PSC Previous Agricultural Assistant Exam held on 2005.


1) The Bekal Fort was built by:
Ans. Tippu Sultan

2) ‘Rajya Samacharam’ was published from Tellicherry by:
Ans. Herman Gundert

3) ‘Vimochana Samaram’ was launched under the leadership of:
Ans. Mannath Padmanabhan

4) Gautama Buddha was born in:
Ans. Lumbini

5) The language in which Sangam literature was written in:
Ans. Tamil

6) Dayananda Saraswathy was the founder of:
Ans. Arya Samaj

7) The last Viceroy of British India was:
Ans. Lord Mountbatten

8) Which famous port of South India gives evidence of Indo-Roman trade?
Ans. Arekamedu


9) Home Rule Movement was started by:
Ans. Balagangadhar Tilak

10) Who was the Prime Minister of Britain when India achieved independence?
Ans. Clement Atlee

11) ‘Mamankam Festival’ or “Mamangam Festival” of Medieval Kerala was conducted at:
Ans. Thirunavaya

12) The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) was founded by:
Ans. Birla and Thakurdas

13) Which state’s tourism department’s motto ‘God’s Own Country’?
Ans. Kerala

14) Swami Anand Thirth was involved in:
Ans. Upliftment of Harijans

15) Who levied the tax known as ‘Chauth’?
Ans. The Marathas

16) Which Buddhist Council was held during the reign of Asoka?
Ans. Third (326 B.C)

17) What is Cytology?
Ans. The study of cells

18) The system of subsidiary alliance was introduced by:
Ans. Wellesley

19) The Quit India Movement was adopted by the Indian National Congress at:
Ans. Bombay

20) The Mehrauli Pillar inscription belongs to the period of the:
Ans. Guptas

21) The Sun’s energy is produced by:
Ans. Nuclear fusion

22) The freedom fighter who died in jail while on hunger strike was:
Ans. Jatin Das

23) Numismatics is the study of:
Ans. Coins


Post a Comment

 
Top