Model Questions and Answers for preparing Typist Grade 2 Examination.

1. Information Technology Act came to force in India in the year
Answer: 2000

2. The cylinder of a typewriter is covered by ………………… India rubber.
Answer: Hardened

3. In a typewriter ribbon moves through ……………
Answer: Ribbon carrier

4. All types bars are rest in the.
Answer: Type Basket
Typist Grade Exam Model Questions

5. Bell is situated at …………….. side of the typewriter.
Answer: Right

6. If the loose dog spring is removed ………………. Movement is not possible.
Answer: Step by Step

7. Over Tension of main spring caused ………………… movement.
Answer: Jerky

8. For cleaning the Type face …………….. and ……………. were used.
Answer: Type Brush and Petrol

9. Spool Shafts rotate to give ……………….. to the ribbon.
Answer: Lengthwise movement

10. Ribbon carrier is behind the ………………
Answer: Type guide

11. Ribbon carrier moves ……………..
Answer: Up and down

12. ‘Magazine’ is related to ‘Reader’ in the same way ‘Radio’ is related to ………….
Answer: Listener

13. The word which cannot be formed from the alphabets of the word “Conversation” is ……………..
Answer: Second

14. Which of these words will come first in the dictionary?
Answer: Menagerie

15. The idiom “bolt from the blue” means …………….
Answer: Unexpected calamity

16. Draw Cord give tension to the ……………
Answer: Carriage

17. ……………….. helps to take the carriage to the beginning of the next line.
Answer: Line space lever

18. Rubber parts of a typewriter should be cleaned with ………….
Answer: Petrol

19. In Roman numerals 1000 represents ……………
Answer: M

20. ……………….. key moves carriage step by step movement without get impression on paper.
Answer: Space bar

21. Number of some government Orders can see M.S represents for …………..
Answer: Manuscript

22. In official letters, address may typed in ……………… space
Answer: Single

23. Paper table is also called
Answer: Paper rest place

24. …………….. key fixes the carriage to a particular position.
Answer: Single

25. The expression “Ex-officio” means:
Answer: By virtue of office

26. ……………… are used to feed the paper.
Answer: Feed rollers

27. Which of the following protocols is used by internet mail?
Answer: HTTP

28. Which of the following is NOT a Web browser?
Answer: Outlook Express

29. …………….. is provided to reduce noise of the typewriter.
Answer: Type bar cushion

30. In a Typewriter, Tabulator bits are fixed on the …………………
Answer: Tabulator rack

31. ………………. Key makes impression on the paper but the carriage does not move.
Answer: Dead key

32. The rod with two rubber rollers is called
Answer: Paper bail

33. By using …………….. we can rotate the cylinder in either direction.
Answer: Thumb wheel

34. How many dogs are there in a Typewriter?
Answer: Two

35. The file extension codes like .doc, .docx are used in which application.
Answer: Microsoft Word

36. Correction can be carried out in a typed Stencil paper by using
Answer: Correction fluid

37. Who was invented carbon paper?
Answer: Pellegrino Turri

38. Cylinder ratchet wheel is situated in the ………………
Answer: Left side of cylinder

39. ………………. is used to type beyond the right and left margin stops.
Answer: Marginal release key

40. The Alignment Scale is beside the ……………
Answer: Type guide

41. Normal length of the ribbon in typewriter is
Answer: 10 Metres

42. The main spring pulls the typewriter carriage by means of ………….
Answer: Draw cord

43. Name of commonly approved key board for all typewriters.
Answer: Universal

44. Two methods of typing are
Answer: Touch & sight

45. ………….. is used for typing ‘degree’ after numbers in typewriter.
Answer: Variable knob

46. Before transporting a typewriter the carriage should be brought to the ………… and the marginal stops should be brought together.
Answer: Middle

47. Sesqui-centennial means ……………… year’s celebration of a significant event.
Answer: 150

48. The Head Quarters of CDAC; a central Govt. institution is at
Answer: Pune

49. w.e.f means
Answer: With effect from

50. ‘HE’ abbreviation means
Answer: Here enter

51. The sound heard during uniform typing is called:
Answer: Rhythm

52. Due to the round shape of the ………… only one letter is obtained.
Answer: Cylinder

53. How many scales are in a typewriter?
Answer: Four

54. The make number of a typewriter can be see on the ………… side
Answer: Right

55. Dead key is not found in ……………. Typewriter.
Answer: English

56. While using eraser ……………… should be brought to the right or left side.
Answer: Carriage

57. The method used for arranging key board is…………….
Answer: QWERTY

58. Universal bar is situating …………………. The segment.
Answer: Behind

59. While typing, leave ……………….. spaces before type a paragraph.
Answer: Five

60. ……………….. gives link to the Stencil sheet in a Duplicator.
Answer: Silk carrier

61. Receiving tray is at the ……………… side
Answer: Back

62. “Registered Post” should be typed on the ……………. Side of the envelope.
Answer: Top left

63. The address of the addressee should be in the ………………. Of the envelope.
Answer: Right side

64. ……………… is used before the name of a company.
Answer: Messers (M/s)

65. The command Ctrl+Alt+Delete is
Answer: Restart

66. The shift key should be depressed by the ……. Of either hand.
Answer: Five

67. In a pica type head …………. Letter were typed in one inch.
Answer: Ten

68. The paper guide is found on the …………….side of the paper table.
Answer: Left

69. ……………… is used to operate space bar.
Answer: Right thumb

70. Which of the following is a Graphic software?
Answer: Adobe Photoshop

71. Size of a Foolscap typewriter is
Answer: 80-100 degrees

72. ……………… is used as a salutation for sending letters to Chief Justice, Justice, Chief Minister.
Answer: Honourable

73. Key is used to make supper case or capital letters?
Answer: Shift

74. The long key in front of the keyboard is called:
Answer: Space bar

75. PDF means:
Answer: Portable Document Format

76. There are …………….. kinds of shift system.
Answer: Two

77. The text portion of an e-mail message is called:
Answer: Message body

78. The left marginal stop protects ………………
Answer: Left margin

79. What is the shape of the universal bar?
Answer: Semi circular

80. F12 is a shortcut key for …………….
Answer: Save As

81. The line space lever can also be called ………………
Answer: Carriage returning lever

82. How is the movement of escapement wheel accomplished?
Answer: Due to tension of main spring

83. …………. is a paper specially made up of fibre and wax to get duplicating copies.
Answer: Stencil paper

84. On which part of the machine the Rigid Dog and Loose Dog act?
Answer: Escapement wheel

85. Where the main spring drum is situated?
Answer: One rear left side of the typewriter

86. The upper portion of the machine which moves while typing is called:
Answer: Carriage

87. The term ‘3G’ is related to:
Answer: Mobile phones

88. …………. is used to put signature and draw lines, sketches in a stencil paper.
Answer: Stylus pen

89. Carriage rack travels on the ……………
Answer: Pinion wheel

90. In Typewriting- English (Lower) exam the speed has …………. Words per minute.
Answer: 30

91. Typing mistakes is called ………… error.
Answer: Typographical

92. In ELITE typeface gives ………….. letter per inch.
Answer: 12

93. Carriage moves from left to right when ………… key is operated.
Answer: Back space key

94. The bell rings ……………. Spaces before the right margin stop.
Answer: Five

95. Duplicating by a Duplicator machine is also called:
Answer: Cyclostyling

96. Shift lock is used for :
Answer: Type continuously capital letters or upper case.

97. The Bell mechanism in a Typewriter is connected with:
Answer: Right margin stop







Post a Comment

 
Top