Model Questions and Answers for preparing Typist Grade Examination.

1. Who is called the father of computer?
Answer: Charles Babbage

2. Where does a computer add and compare data?
Answer: CPU chip

3. A collection of eight bits is called:
Answer: Byte

4. Group of instructions that directs a computer is called:
Answer: Program
Typist Exam Model Questions

5. The most common input device used today is:
Answer: Keyboard

6. Keyboard shortcut for saving a file is
Answer: Ctrl+S

7. Default line spacing in Word is
Answer: Single

8. LAN is
Answer: Local Area Network

9. Print preview is used for
Answer: View how the document will appear when printed

10. An example of hard copy output device is
Answer: Printer

11. In Word spell check feature is selected from …………… menu
Answer: Tools

12. In Windows when you delete a file that will move to:
Answer: Recycle bin

13. The computer memory used for temporary storage of data and program is called
Answer: RAM

14. Choose ………… from the start menu to shut down Windows XP
Answer: Shutdown

15. The bar at the topmost line of a Window bar is called the:
Answer: Title bar

16. To quit an open program just click at …………button
Answer: Close

17. ………… is a bar that shows information about all the open windows.
Answer: Task bar

18. …………… bar located below the Title bar it lists the word menu options.
Answer: Menu bar

19. Save as option can view at ………….. menu in the menu bar.
Answer: File

20. A half byte is known as
Answer: Nibble

21. The file extension of word document is :
Answer: .doc

22. The shortcut command for selecting the whole document is
Answer: Ctrl+A

23. The find and replace option is found on …………. Menu in the menu bar.
Answer: Edit

24. Shortcut command used for getting one and a half line spacing is……………
Answer: Ctrl+5

25. Page set up option is found on ………………. Menu in the menu bar.
Answer: File

26. Header and Footer option is placed on ………….. menu in the menu bar.
Answer: View

27. To open a new file in MS-Word, the shortcut key is
Answer: Ctrl+N

28. Which of the following is not an option in Edit menu?
Answer: Page setup

29. Bullets and numbering option is found on …………. Menu in the menu bar.
Answer: Format

30. To insert a table in Word we have to select ………. Menu from the menu bar.
Answer: Table

31. …………….. feature helps to send the same message/letter to different persons.
Answer: Mail merge

32. In MS Excel formula starts with
Answer: = sign

33. …………….. is a software tool that lets one enter, calculate, manipulate and analyse set of numbers.
Answer: Spread sheet

34. The extension of Excel worksheet is ……………..
Answer: .xls

35. Data represented in a worksheet can be easily understood by:
Answer: Chart

36. To format text in a worksheet, which option will you select from the format menu?
Answer: Cells

37. In …………… chart only one data series can be plotted.
Answer: Pie chart

38. An electronic page in a presentation is called
Answer: Slide

39. The shortcut key ctrl+D is used in Power point for
Answer: Duplicating selected slides

40. View show command is present on …………….. menu in presentation software.
Answer: Slide show







Post a Comment

 
Top