Complete Model Questions and Answers related to Typewriter for those who preparing for Kerala PSC Typist/ Clerk Examinations.

1. The typewriter was invented in the year ............. by a Britisher.
Answer: 1714, William Henry Mill

2. The universal Key Board came into effect in:
Answer: 1986.

3. The Remington company was manufactured the first Typewriter in the year:
Answer: 1976.

4. The various kinds of key boards are:
Answer: Dummy, Universal, Blank, Fractional, Ideal

5. Devanagari (Hindi) Typewriter will have ............. keys by which we can type ............. letters and symbol signs.
Answer: 46, 92
Typist Clerk Exam Model Questions and Answers
6. The Government of India have approved a Devanagari Standard Typewriter in the year of:
Answer: 1962

Kinds and purposes of a Typewriter

7. There are ............. kinds of Typewriters namely .............
Answer: Three, Ordinary, Noiseless and Electrical

8. There are two kinds of Typewriters viz. ............. and .............
Answer: Standard and Portable

9. The purpose of the Typewriter is to type ............. and .............
Answer: Neatly, fastly, accurately

10. The typewriter reduces ............. and .............strain.
Answer: Physical, Mental

11. The Typewriter serves as a substitute to............. and .............
Answer: Printing, handwriting

12. The Typewriter saves ............. and .............
Answer: Time, energy

13. ............. size typewriters are useful for camp purpose.
Answer: Portable

Parts of a Typewriter
Carriage

14. The upper portion of the machine which moves while typing is called:
Answer: Carriage

15. The carriage moves from right to left when ............. or.............is operated.
Answer: Space bar, character key, tabulator bar, carriage release lever

16. Portable machine will be fitted only with............. size of carriage:
Answer: Foolscap

17. The carriage moves from left to right when operating ............. and .............
Answer: Back spacer, linespace and carriage returning lever

18. Carriage rack travels on the ............. wheel.
Answer: Pinion

19. The different length of carriage are .............
Answer: Foolscap 100, Draft 120, Brief 140, Police 180, Manifest 225, Ex-manifest 285

20.There are different sizes of typewriters. They are .............
Answer: Foolscap, Brief, Policy, Manifest

Cylinder

21. There are different kinds of cylinders. They are:
Answer: Hard, Soft, Medium

22. The Hard Cylinder is used for .............
Answer: Stencil cutting

23. The Medium Cylinder is used for .............
Answer: Ordinary Typing

24. The Soft cylinder is used in ............. as .............
Answer: Duplicator, impression roller

25. Hard Cylinders are used in Typewriter when taking ............. of copies or when .............
Answer: More number, cutting stencil

26. The cylinder is covered by .............
Answer: Hardened India Rubber

27. The cylinder are round to ............. the paper properly and to receive ............. impression on the paper at a time.
Answer: Feed, One

28. Generally in Office and Institutions ............. cylinder are used.
Answer: Medium

29. There are ............. thumb wheels on ............. end of the carriage.
Answer: Two, either

30. They are useful for ............. the paper into the typewriter and for ............. the paper out of the typewriter.
Answer: Feeding, taking

31. If the line space lever or carriage returning lever is broken while typing the paper can be taken to the next line by the use of .............
Answer: Thumb wheel

32. By using ............. we can rotate the cylinder in either direction.
Answer: Thumb wheel

Line space adjusting lever or Line space and carriage returning lever

33. The line space lever does ........... duties. Viz ...........
Answer: two, bring the carriage to the left margin and turns the paper to the next writing line

34. The line space pawl rotates the ........... to effect ........... spacing
Answer: Ratchet wheel, proper line

35. The line spacing lever can also be called ...........
Answer: Carriage returning lever

36. Normally there are ........... positions on the line space indicator for ........... line ........... & ...........
Answer: Three, Single, Double, Trible

Paper bail with rubber rollers

37. The rod with ........... rubber roller is called ...........
Answer: Two, Paper Bail

38. Paper bail hold the paper around the ...........
Answer: Cylinder

39. Paper Bail prevents the ........... from ........... in the air.
Answer: Paper, fluttering

Marginal Stops

40. There are ........... marginal stops.
Answer: Two

41. The Marginal Stops are used for fixing the ........... and...........margin.
Answer: Left, Right

42. The Marginal stops are fixed on the ...........
Answer: Marginal Rack

43. The left marginal stop protects the ...........
Answer: Left margin

44. The right marginal stop:

(a)Stops the carriage at ........... end.
Answer: Right

(b)Effects ........... mechanism.
Answer: Line lock

(c) Gives ........... warning at line end.
Answer: Bell

Card Holders

45. There are ........... card holders ........... of the ...........
Answer: two, by the side, Type guide

46. These are helpful for........... any ........... around the cylinder.
Answer: holding, thick card

47. The holes in card holders are meant for drawing the ........... and ........... lines on the paper:
Answer: Horizontal, vertical

48. This enables typing upto the ........... of the card.
Answer: Bottom edge

Variable Line Spacer (Push Button)

49. This is the ........... situated in the ........... of the ........... thumb wheel.
Answer: Knob, Middle, Left

50. This is used for rotating the ........... to any ........... of the line space.
Answer: Cylinder, fraction

51. The variable line spacer is used for looking the ........... line position in ........... typing.
Answer: Correct, insertion

52. When the variable line spacer is used the Cylinder will rotate ...........
Answer: Freely

Ratchet Detent or Detent Release Lever (Line Space Disengaging Lever)

53. Detent release lever is situated in the ........... side of the carriage in between the .......... and ...........
Answer: Left, cylinder, left thumb wheel

54. The detent release lever is helpful for typing on ........... or........... formula.
Answer: Rules, chemical, mathematical

55. There are ........... release levers at either end of the ...........
Answer: Two, carriage

56. The release lever is one of the ........... parts to be cleaned with ........... leather.
Answer: Nickel, chamois

57. Carriage release levers are fitted by the side of the ...........
Answer: Thumb wheel

Feed Rollers

58. There are ........... of feed rollers.
Answer: Two sets

59. They are situated ........... the ...........
Answer: Below, cylinder

60. They help the ........... of the paper.
Answer: Proper feeding

61. The feed rollers push the ........... from below the ........... to the ...........
Answer: Paper, cylinder, writing line

62. The feed rollers are controlled by the ........... and ...........
Answer: Feed roll release lever, feed roll springs

63. The feed rollers press the paper closely against the ........... and help ........... feeding of paper.
Answer: Cylinder, proper

64. The feed roll release lever is situated in between the ........... and the ...........
Answer: Cylinder, right thumb wheel

Line Space Pawl

65. The small ........... attached to the ........... is called the line space pawl.
Answer: Hook, line space lever

66. It acts on the ........... to effect line space movement.
Answer: Ratchet

Paper Table

67. The paper rest on the ...........
Answer: Paper table

68. Paper table is also called as ...........
Answer: Paper shelf

Paper Side Guide

69. The paper guide is useful for ........... uniform ........... margin on all sheets.
Answer: Getting, left

70. ........... helps to get uniform left margin on all conservative sheets.
Answer: Paper guide or marginal guide

71. The paper guide is found on the ........... side of the ...........
Answer: Left, paper table

72. The paper guide can be used for increasing or decreasing the ........... margin
Answer: Left

Keyboard

73. The front portion of the machine containing all the ........... keys are called keyboard.
Answer: Characters

74. The arrangement of the key board in all makes of English Typewriter is ........... and it is called ...........
Answer: Uniform, Universal Key Board

75. There are three kinds of Key Boards:
Answer: Universal Standard Keyboard, Ideal Keyboard and Scientific Keyboard

76. Type ........... is called the Master type to judge the alignment of other letters.
Answer: N or H

77. There are ........... character keys for Halda & Remington Rand Typewriter.
Answer: 44

78. The little fingers of the right and left hands are called ........... fingers.
Answer: Guide fingers

79. The long bar in front of the key board is called ...........
Answer: Spacebar

80. The latest model key board is called ........... keyboard.
Answer: Universal

81. The keys ........... are home keys.
Answer: ASDF ;LKJ

82. ........... characters are obtained while typing.
Answer: Printed

83. Name four non character keys in the key board.
Answer: Shift keys, shift lock key, space bar, back space key

84. ........... and ........... are called guide keys.
Answer: a&;

85. ........... is not arranged alphabetically.
Answer: keyboard

Dead Key

86. The dead key makes ........... on the paper but the ........... does not move.
Answer: Impression, carriage

87. The dead key is provided in ........... typewriters.
Answer: Malayalam, Hindi & Tamil

Margin Releaser or Margin Release Key

88. This is a big key on the top ........... side of the ...........
Answer: Right, Key board

89. This is used for ........... a word on the right side or for typing ........... notes on the left side.
Answer: Completing, marginal

90. ........... is used to type beyond the right and left marginal stops.
Answer: Marginal releaser

Type Heads

91. The commonly used type heads are ........... and ...........
Answer: Pica, Elite

92. Pica is ........... letters to an ...........
Answer: Ten, inch

93. Elite is ........... letters to an ...........
Answer: 12, inch

94. The other type heads are:
Answer: Gothic, Script, Italics, Pinpoint

Back Spacer

95.The back spacer enables the movement of the carriage ........... to ...........
Answer: Left, right

96.Back spacer is a ........... key as it does not given any impression on the paper.
Answer: Non-character or character less

Ribbons

97. There are ........... kinds of ribbons.
Answer: Two

98. Ribbons are ........... and ...........
Answer: Record, Copying

99. In bicolour ribbon the red portion should always be at the ...........
Answer: Bottom

100. The normal legth of the ribbon is ........... and the width is ...........
Answer: 12 yards or 10 metres, ½ or 13mm







Post a Comment

 
Top