Police Test General Awareness Questions and Answers


1. Who was the first woman Governor of an Indian State ?
Ans. Sarojini Naidu

2. Who is the first non-Indian to receive the Bharat Ratna ?
Ans. Khan Abdul Ghaffar Khan

3. Dr. M.S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of..........
Ans. Vocal Music

4. Which of the following is not correctly matched ?
Ans. M.F. Hussain–Tabla

5. Who said, “You give me blood, I will give you freedom” ?
Ans. Subhash Chandra Bose

6. Nobel Prizes are not given for which of the following fields ?
Ans. Music

7. When is the ‘International Women’s Day’ observed ?
Ans. March 8

8. Indra Nooyi is the Chief Executive Officer of which company ?
Ans. Pepsi

9. The 2008 Olympics will be held in.........
Ans. Beijing

10. 6th April, 1930 is well known in the history of India because this date is associated with ……
Ans. Dandi March by Mahatma Gandhi

11. The concept of ‘Din-e-Elahi’ was founded by which king ?
Ans. Akbar

12. The central point in Ashoka’s Dharma was.........
Ans. Religious toleration

13. Mahatma Gandhi for the first time practised his Satyagraha in India at..........
Ans. Champaran

14. ‘Do or Die’ was one of the most powerful slogans of India’s freedom struggle. Who gave it ?
Ans. Gandhiji

15. Who among the following formed a party named as ‘Forward Block’ ?
Ans. Subhash Chandra Bose

16. Jaspal Rana is a distinguished athlete in which of the following games ?
Ans. Shooting

17. ‘The Dronacharya Award’ is associated with.........
Ans. Sport Coaches

18. The author of ‘Gitagovinda’ was...........
Ans. Jayadeva

19. Who wrote the book ‘India Wins Freedom’ ?
Ans. Maulana Abul Kalam Azad

20. Baba Amte is famous as a ………
Ans. Social Worker

21. Where are the Dilwara Temple’s located ?
Ans. Mt. Abu

22. Who was the first Indian lady to preside over the Congress ?
Ans. Annie Besant

23. In India, there are three crop seasons. Two of them are Kharif and Rabi, name the third one ?
Ans. Zaid

24. In India agriculture of jute is maximum on which Delta area ?
Ans. Ganga

25. The most discussed Tehri Dam Project is located in which of the following States ?
Ans. Uttarakhand

Post a Comment

 
Top