12/07/2011

Secretariat Assistant Questions

GK Questions and Answers for preparing Secretariat Assistant Examination


1. The father of Indian Planning
Ans. M.Viswesarayya

2. Indian Military Academy is located at……………
Ans. Deradun

3. Charminar is in ………………….
Ans. Hyderabad

4. The propounder of Charvaka form of Philosophy is ……………
Ans. Brihaspathi

5. Sadhujana Paripalana Sangham was founded in ……………
Ans. 1905

6. The first film in Malayalam was released in ……………
Ans. 1928

7. The first Color film in Malayalam………..
Ans. Kandambechakottu

8. Who wrote Chemmeen?
Ans. Thakazhi

9. Who directed the film Nirmalyam?
Ans. MT vasudevan

10. The first Malayalam film to win Presidential medal:
Ans. Neelakuyil


11. Who wrote the drama Karnabharam?
Ans. Bhasan

12. Who directed the film Neelakuyil
Ans. P.Bhaskaran and Ramu Karyattu

13. The founder of VC of Travancore University was………
Ans. Sir CP Ramaswamy Iyyer

14. The Kerala Agricultural university was founded in ……….
Ans. 1971

15. The Indian Institute of Management in Kerala is set up at ……..
Ans. Kozhikkode

16. The first 70 mm film in Malayalam
Ans. Padayottam

17. The English education in India was implemented by………….
Ans. William Bentik

18. The Travancore King who refined the dance form Mohiniyatom?
Ans. Swathy Thirunal

Subscribe with Your Email Address to get our Daily Free Current Affairs, Model Questions, Previous Questions and Answers straight in your E-mail.

Confused Icon Confused? Feel free to Ask

Your feedback is always appreciated. We will try to reply your queries as soon as possible. Please do not spam , Spam comments will be deleted immediately upon our review.

Regards,
Sameer Shamsudeen

0 comments :

Followers

Notice Board