Marketing and Consumer Co-operatives Model Questions and Answers for Bank Exam preparation.

1. Which is the apex institution of marketing co-operatives?
Answer: Marketfed

2. Which is the national Apex institution in the field of Marketing Co-operatives
Answer: NAFED

3. Marketfed was established in …………..
Answer: 1960

4. To meet the losses due to outright purchase, marketing co-operatives keep a Fund called:
Answer: Price fluctuation fund
Marketing Model Questions

5. Committee on Co-operative Marketing was appointed in:
Answer: 1966

6. NAFED means……………
Answer: National Agricultural Federation

7. The headquarters of NAFED:
Answer: New Delhi

8. The Bio-fertilizer plant of NAFED is situated at:
Answer: Indore

9. National Horticulture Research and Development Foundation (NHRDF) was established in:
Answer: 1977

10. First Co-operative Marketing society in India is:
Answer: Hubli

11. Linking of credit with marketing was recommended by …………. Committee.
Answer: Gorwala

12. The primary marketing Society purchase of agriculture produce at ruling market price is called ………… system.
Answer: Outright purchase

13. First primary marketing society in India was in:
Answer: 1915

14. Regulated markets are controlled by:
Answer: Marketing committee

15. The first consumer co-operative society in India is:
Answer: TUCS

16. First consumer co-operative society was started at:
Answer: Madras

17. Consumer Co-operative society in India is otherwise called:
Answer: Wartime babies

18. Consumer Co-operatives have a ………… tier structure.
Answer: Three

19.Natesan Committee was appointed in:
Answer: 1960

20. The authorized share capital is not fixed in ………….
Answer: Consumerfed

21. Which is the national apex institution in the field of consumer co-operatives?
Answer: NCCF

22. Consumerfed was registered in…………
Answer: 1965

23. NCCF means:
Answer: National Co-operative Consumer Federation

24. The head quarters of NCCF at ………….
Answer: Delhi

25. Purchase bonus or patronage dividend is related to ……….. cooperatives
Answer: Consumer

26. The first institution to start Department store was …………..
Answer: NCCF







Post a Comment

 
Top