Indian History Objective Type General Knowledge Questions and Answers.

1. The youngest Prime Minister of India:
Answer: Rajiv Gandhi

2. The first Indian Prime Minister to get Bharat Ratna:
Answer: Jawaharlal Nehru

3. The Indian prime minister who signed on Shimla Pact:
Answer: Indira Gandhi

4. The Prime Minister of India when India made its nuclear explosion:
Answer: Indira Gandhi
Indian History General Knowledge Questions

5. The first non-congress Prime Minister of India to complete tenure:
Answer: A.B Vajpayee

6. In which year Indira Gandhi nationalized banks?
Answer: 1969

7. Indira Gandhi abolished privy purses through the ……….th amendment of the constitution.
Answer: 26

8. Which slogan was given by Indira Gandhi?
Answer: Garibi Hatao

9. Which country was formed with the support of Indira Gandhi in 1971?
Answer: Bangladesh

10. Which of the following events as happened during the period of Indira Gandhi?
Answer: Bhopal Gas tragedy of 1984

11. Morarji Dasai started his official career as:
Answer: Deputy Collector

12. Morarji Dasai was the Prime Minister of India when ‘Right to Property’ was deleted from Fundamental Rights through the …………… amendment of the Constitution:
Answer: 44

13. Morarji Desai is the first Indian prime minister whose resting place is outside Delhi. His Samadhi is at:
Answer: Ahmadabad

14. The prime minister who re-established the tenure of LokSabha from six years to five years:
Answer: Morarji Desai

15. First non-congress prime minister sto get Bharat Ratna:
Answer: Morarji Desai

16. Which was introduced for the first time during the period of Rajiv Gandhi?
Answer: Navodaya Vidhyalaya

17. Rajiv Gandhi announced new education Policy in …………….
Answer: 1986

18. The first person to become PM of India without any previous experience of holding the post of minister in centre or state.
Answer: Rajiv Gandhi

19. The finance minister who resigned during the period of Rajiv Gandhi:
Answer: VP Singh

20. Anti Defection Law came into force in:
Answer: 1985

21. First Asian Games was held in 1951 in:
Answer: New Delhi

22. The venue of the first international Film Festival of India held in 1952:
Answer: Mumbai

23. STD was introduced for the first time in India between Kanpur and Lucknow in:
Answer: 1960

24. The first ISD line was established between Mumbai and ……………. In 1976.
Answer: London







Post a Comment

 
Top