Computer Model Questions and Answers for preparing HSST Computer Science and Other PSC Examinations.

1. When a key is pressed on the keyboard, which standard is used for converting the keystroke into the corresponding bits:
Answer: ASCII

2. A pixel is …………….
Answer: The smallest resolvable part of a picture

3. Which number system is usually followed in a typical 32-bit computer?
Answer: 2

4. Which technology is used in Compact disks?
Answer: Laser
HSST Computer Science Model Questions

5. The operating system is the most common type of ………… software.
Answer: System

6. The program which are as permanent as hardware and stored in ROM is known as
Answer: Firmware

7. The devices you use to enter data into a computer system are known as:
Answer: Input devices

8. Which device can understand difference between data and program?
Answer: Micro processor

9. The contents of information are stored in
Answer: Memory data register

10. Memory unit is one part of
Answer: Central processing unit

11. Algorithm and Flow chart help us to:
Answer: Specify the problem completely and clearly

12. SCSI is a term related with:
Answer: Network Data Transfer

13. What are the units used to count the speed of a printer?
Answer: PPM

14. What is the name of the software that allows us to browse through web pages?
Answer: Browser

15. What is the address given to a computer connected to a network called?
Answer: IP Address

16. Direct X is a …………..
Answer: Software that drives graphic hardware

17. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
Answer: Processing

18. Computers gather data, which means that they allow users to ………….. data.
Answer: Input

19. Computers use the …………… language to process data.
Answer: Binary

20. The term bit is short for:
Answer: Binary digit

21. A ……………. is approximately one billion bytes.
Answer: Giga byte

22. A …………… is approximately a million bytes.
Answer: Mega byte

23. ……………. is any part of the computer that you can physically touch.
Answer: Hardware

24. The computers that process data are located in the:
Answer: System unit

25. The ……………, also called the brains of the computer, is responsible for processing data.
Answer: Central Processing Unit (CPU)

26. The CPU and memory are located on the:
Answer: Motherboard

27. Word processing, spreadsheet and photo editing are examples of:
Answer: Application software

28. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
Answer: Network

29. …………….. are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
Answer: Super computers

30. …………… helps to interact with the computer while using Computer.
Answer: The operating system







Post a Comment

 
Top