Indian Geography related General Knowledge (GK) Questions and Answers.

1. The river which originates in the Gupta ganga hills of Orissa:
Answer: Baitarani

2. The river which originates Kulu hills near Rohtang pass:
Answer: Beas

3. The river which originates near the Chemayungdung glacier near mansarovar lake:
Answer: Brahmaputra

4. Which river originates near Lahul in Himachal Pradesh?
Answer: Chenab
Indian Geography related General Knowledge (GK) Questions and Answers

5. The river which originates from thriambak hills:
Answer: Godavari

6. Which state has the largest mangrove forest area?
Answer: West Bengal

7. Which state has the second largest mangrove forest area?
Answer: Gujarat

8. Which state has the least forest area?
Answer: Punjab

9. Which state has the least percentage of forest area?
Answer: Punjab

10. The headquarters of the Forest Survey of India:
Answer: Dehra Dun

11. The only crator lake in India:
Answer: Lonar

12. In which state is Lonar lake?
Answer: Maharashtra

13. Nalsarovar lake is in the state of:
Answer: Gujarat

14. The saltiest lake in India:
Answer: Sambhar

15. In which state is Sambhar lake?
Answer: Rajastan

16. Kasiranga national park in Assam is famous for:
Answer: One horned Rhino

17. Keolodeo national park is in the state of:
Answer: Rajastan

18. In which state is Elephanta caves?
Answer: Maharashtra

19. Hampi in the state of Karnataka is famous for the remains of …………. Empire.
Answer: Vijayanagar

20. The Pattadakkal monuments are situated in the state of:
Answer: Karnataka

21. The largest bus terminals in Asia is at:
Answer: Chennai

22. The first rapid transit system in India was established at ………… in 1854.
Answer: Kolkata

23. The cheapest mode of transport in India:
Answer: Water transport

24. The headquarters of the Inland waterway Authority of India is:
Answer: Noida

25. National waterway-1 connects Allahabad and ……………?
Answer: Haldia







Post a Comment

 
Top