Model Questions and Answers related to Typewriting and Computer Formatting.

1. ……………. is a marker indicating next characters on the computer screen.
Answer: Cursor

2. The full form of CD
Answer: Compact Disk

3. The longest key of the key board in a computer
Answer: Space bar

4. QWERTY layout of key board was developed by:
Answer: Christopher Sholes
Computer Operator Exam Model Questions

5. Information from a computer that is printed in paper is called:
Answer: Hard Copy

6. Windows was developed by:
Answer: Microsoft

7. The short cut key for ‘Undo’:
Answer: Ctrl+Z

8. A device designed to transform images from photos, drawings and text into computerized documents is:
Answer: Scanner

9. The most common input device used is:
Answer: Keyboard

10. Who invented Carbon paper?
Answer: Pellegrino Turri

11. Maximum storage capacity of a normal Compact Disk (CD) is:
Answer: 700 MB

12. Foot notes are typed in …………. Line space
Answer: Single

13. Short cut command used for “Print” is
Answer: Ctrl+P

14. Touch system was introduced by
Answer: Frank Mc Gurrin

15. In a Semi Official letter …………. Is used as a Complementary Close.
Answer: Yours Sincerely

16. Ctrl+A is used for
Answer: Select all

17. What is the size of A4 paper
Answer: 210mm x 297mm

18. In a Typewriter the type bars strike at the cylinder through …………..
Answer: Centre Guide

19. The invention related to Jack Kilby
Answer: Integrated Circuit

20. Taking copies of typewritten matter by means of Carbon paper is called ………
Answer: Manifolding

21. The first Computer Game is
Answer: Space War

22. The number of scales in a Typewriter:
Answer: Four

23. What is used for typing ‘degree’ after numbers?
Answer: Variable knob

24. Which finger is to be used for striking the shift key
Answer: Little finger

25. …………… releases the right margin and at the same time unlocks the keyboard.
Answer: Margin release key

26. Which key is used by Right Thumb in a keyboard
Answer: Space bar

27. What is the use of Key Release Key
Answer: Releases the jammed key levers

28. ……………. are used for typing a single character in the Upper case.
Answer: Shift keys

29. The graphical pictures that represents file, folder etc is
Answer: Icons

30. ……………. is pressed, it gives impression on paper, but do not cause movement of carriage
Answer: Dead key

31. Feed Rolls are made by:
Answer: Rubber

32. Carriage moves to the left by the force extended by …………….
Answer: Main Spring

33. Who designed Malayalam Key Board?
Answer: N.S Pandala

34. Full form of “GOI” in a typewriting 2nd paper question
Answer: Government of India

35. Push Button is provided in the ………… side of the cylinder
Answer: Left

36. The notes in offices are typing in ………… line space.
Answer: Double

37. UPS means:
Answer: Uninterrupted Power Supply

38. How many Shift Keys are there in a Typewriter
Answer: Two

39. When we type the Balance sheet of the accounts of Profit & loss, the first page will contain …………….
Answer: Assets

40. Thumb Wheels are other called
Answer: Cylinder Knobs

41. ………… is used for typing Statistical matters, Account Statements.
Answer: Tabulator key

42. Width of ribbon in typewriter is
Answer: Half Inch







Post a Comment

 
Top