Computer Objective Type Questions and Answers for all psc and other examinations.

1. It is anything in a form suitable for use with a computer. What is it?
Answer: Data

2. Computer uses a numeral system which represents numeric values using two symbols, 0 and 1. What is this numeral system known as.
Answer: Binary numeral system

3. On almost all modern computers, a byte is equal to.
Answer: 8 bits
Computer Objective Type Questions

4. The term used for identifying data storage chips or devices.
Answer: Memory

5. What does EEPROM stands for?
Answer: Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory

6. A type of programming language easily understood by computers, but almost impossible for humans.
Answer: Machine language

7. Methodical process of finding and reducing the number of bugs or defects in a computer program.
Answer: Debugging

8. A program that translates source code into object code.
Answer: Compiler

9. FORTRAN was designed by
Answer: John Backus

10. Pascal, the high-level programming language was developed by.
Answer: Niklaus Wirth

11. The process which uses of two or more central processing units (CPUs) within a single computer system.
Answer: Multiprocessing

12. The process of copying file from an online service or bulletin board service to one’s own computer.
Answer: Downloading

13. A design for a set of characters which is the combination of typeface and other qualities, such as size, pitch and spacing.
Answer: Font

14. Small, lightweight and inexpensive laptop computers suited for general computing and accessing web-based applications typically with long battery life.
Answer: Netbook

15. Microsoft released its operating system Windows 7 in:
Answer: 2009

16. In the computer history, James Gosling is known for
Answer: Developing Java

17. Who founded Free Software Foundation?
Answer: Richard Stallman

18. A type of printer that works by spraying ionized ink at a sheet of paper.
Answer: Ink-jet Printer

19. A unit used to measure spatial printing or video dot density.
Answer: dpi

20. If an image has higher resolution, it means
Answer: It has more image detail

21. Which of the following is a raster-based image editor?
Answer: Adobe Photoshop

22. What is common with JPEG, TIFF, PNG, BMP and SVG?
Answer: Image file formats

23. A Multipurpose national Identity Card (MNIC) project initiated by Government of India.
Answer: AADHAAR

24. A category of disk drives that employ two or more drives in combination for fault tolerance and performance.
Answer: RAID

25. A technique in which data is written to two duplicate disks simultaneously
Answer: Mirroring

26. A scripting language developed by Netscape to enable Web authors to design interactive sites.
Answer: Javascript

27. What does USB stands for
Answer: Universal Serial Bus

28. How many devices can be connected to a computer via USB
Answer: 127

29. Ability of a computer system to automatically configure expansion boards and other devices.
Answer: Plug-and-Play

30. In computing half of a Byte is known as
Answer: Nibble

31. A Petabyte is equal to
Answer: 1000 TB

32. One of the parts of the computer is sometimes shortened to mobo. What is it?
Answer: Motherboard

33. Intel corporation was founded by
Answer: Gordon E. Moore and Robert Noyce

34. A very large and expensive computer capable of supporting hundreds or even thousands of users, simultaneously.
Answer: Mainframe computer

35. Highest distinction in computer Science and often dubbed as “Nobel Prize of computing?
Answer: Turing Award

36. A short-range radio technology aimed at simplifying communications among Internet devices and between devices and the Internet.
Answer: Bluetooth

37. What does EBPP stands for?
Answer: Electronic Bill Presentment & payment.

38. Electronic delivery of invoices or bills and related information by a company to its customers is known as
Answer: Electronic Billing

39. What does ERP stands for.
Answer: Enterprise resource Planning

40. Computer software designed to help the user to perform singular or multiple related specific tasks is known as
Answer: Application Software

41. In computing terminology,…………….refers to the execution of a series of programs or jobs on a computer without manual intervention.
Answer: Batch Processing

42. Hotmail, a free web-based email service operated by Microsoft, was co-founded by an Indian Engineer. Who was he?
Answer: Sabeer Bhatia







Post a Comment

 
Top