Model Questions and Answers for preparing Sub Inspector (SI) Examination.

1. One morning after sunrise Ramu was standing facing a pole. The shadow of the pole fell exactly to his right. Which direction was he facing?
a)East
b)South
c)West
d)North
Answer: b)South

2. Find the odd one from the following:
a)Cube
b)Square
c)Triangle
d)Rectangle
Answer: a)Cube
Sub Inspector [SI] Exam Model Questions

3. The unit of measuring distance between the stars is called:
a)Galactic unit
b)Cosmic Kilometer
c)Stellar mile
d)Light year
Answer: d)Light year

4. Diamond is chemically:
a)A mixture of metal carbonite
b)Pure carbon
c)A pure form of sand
d)A mixture of calcium and magnesium phosphate.
Answer: b)Pure carbon

5. Cooking gas is mixture of:
a)Carbon monoxide and carbon dioxide
b)Butane and propane
c)Methane and ethylene
d)Carbon dioxide and Oxygen
Answer: b)Butane and propane

6. Natural rubber is a polymer of:
a)Ethylene
b)Vinyl chloride
c)Isoprene
d)Styrene
Answer: c)Isoprene

7. The substance most commonly used as a food preservative is:
a)Sodium bicarbonite
b)Tartaric acid
c)Acetic acid
d)Benzoic acid
Answer: d)Benzoic acid

8. The IC chips used in computers are made of:
a)Chromium
b)Iron Oxide
c)Silica
d)Silicon
Answer: d)Silicon

9. Plants respire through:
a)Cells
b)Leaves
c)Stomata
d)Cell membrane
Answer: c)Stomata

10. LSD stands for:
a)Lithium-Sodium devices
b)Lanthanide series diatoms
c)Lysergic acid diethylamide
d)Low starch drugs
Answer: c)Lysergic acid diethylamide

11. The disease not transmitted by house-fly is:
a)Cholera
b)Enteric fever
c)Gangue fever
d)Dysentery
Answer: c)Gangue fever

12. The vast proportion of our body’s weight is made up of:
a)Bones
b)Water
c)Organs
d)Skin, tissues and organs
Answer: b)Water

13. You have been caught red handed in an office, looking into a file marked ‘strictly confidential’. What will be your most reasonable action in the situation?
a)To admit to the crime
b)To feel sheepish and embrassed
c)To offer a logical alibi
d)To stand rooted to the ground
Answer: c)To offer a logical alibi

14.Milk tastes sour when kept in the open for sometime due to the formation of:
a)Carbonic acid
b)Citric acid
c)Lactic acid
d)Malic acid
Answer: c)Lactic acid

15.The widely used antibiotic, penicillin, is produced by:
a)A fungus
b)An alga
c)A bacterium
d)Synthetic means
Answer: a)A fungus

16. No square of a number ends with:
a)2,3,7 and 8
b)3,5,6 and 8
c)2,5,7 and 9
d)2,3,7, and 9
Answer: a)2,3,7 and 8

17. The color of cow’s milk is slightly yellowish due to the presence of:
a)Xanthophylls
b)Ribulose
c)Carotine
d)Riboflavin
Answer: c)Carotine

18. Soil nature is drastically altered by the application of:
a)Fertilizers
b)Green manure
c)Cow dung
d)Biofertilisers
Answer: a)Fertilizers

19. Plant mushroom gets its food from:
a)Dead and decaying plants
b)Photosynthesis
c)Eating small insects which come near to it
d)The water we pour near it
Answer: a)Dead and decaying plants

20. Which compound is added to petrol to prevent engines from ‘knocking’?
a)Carbon
b)Lead
c)Both (a) and (b)
d)None of these
Answer: b)Lead

21. 216, 221, 231, 246, 266,…………….
a)289
b)271
c)281
d)291
Answer: d)291

22. 2, 10, 30, 68, …………..
a)130
b)140
c)142
d)138
Answer: a)130

23. Mention the Article which gives a special statehood position to Jammu and Kashmir:
a)Art. 352
b)Art. 226
c)Art. 360
d)Art. 370
Answer: d)Art. 370

24. Medha Padkar is a strong leader in the popular movement of:
a)NBA
b)MKSS
c)NEF
d)BKU
Answer: a)NBA

25. Who was the Indian President declared the National Emergency in 1975.
a)V.V Giri
b)Fakkrudheen Ali Ahmed
c)B.D Jetti
d)Gopal Swarup Pathak
Answer: b)Fakkrudheen Ali Ahmed

26. Who is known as the Milk Man of India?
a)J.C Kumarappa
b)K.N Raj
c)Dr. M.S Swaminathan
d)Dr. Varghese Kurian
Answer: d)Dr. Varghese Kurian

27. First Union Health Minister of India, she served as the Secretary of M.K Gandhi in Vardha Monastery:
a)Dr. Vijayalakshmi Pandit
b)Sarojini Naidu
c)Rajkumarii Amruth Kaur
d)Annie Besant
Answer: c)Rajkumarii Amruth Kaur

28. Agenda 21 is related with:
a)SAARC Summit
b)Earth Summit
c)NAM Summit
d)EU meeting
Answer: b)Earth Summit

29. Indian President can nominate 2 members of one community to the Lok Sabha, if they are not adequately represented. The community is:
a)Anglo-Indian
b)Sikh
c)Buddhist
d)Muslims
Answer: a)Anglo-Indian

30. Rajya Sabha members are elected by means of:
a)First past the post system
b)Functional representation
c)Single transferable vote system
d)List system
Answer: c)Single transferable vote system

31. The Defence Minister who resigned the post following an attack on Northern-Eastern borders on India by China in November 1962:
a)V.K Krishna Menon
b)A.B Vajpayee
c)Lal Bahadur Sasthri
d)A. K Antony
Answer: a)V.K Krishna Menon

32. One of the following is not included in Writ:
a)Mandamus
b)Certiorari
c)Plebiscite
d)Prohibition
Answer: c)Plebiscite

33. First Trade Union in India:
a)AITUC
b)INTUC
c)CITU
d)BMS
Answer: a)AITUC

34. Swedashabhimani Ramakrishna Pillai exiled on:
a)26th Sept. 1909
b)26th Sept. 1911
c)26th Sept. 1910
d)10th Sept. 1926
Answer: c)26th Sept. 1910

35.The first person who described the Sepoy Mutiny in 1857 as first war of Independence in his book ‘First War of Independence’:
a)John Seely
b)V.D Savarkar
c)Sir Colling Kambell
d)Ramgopal Gosh
Answer: b)V.D Savarkar

36. Odd man out:
a)Kabani
b)Chinnur
c)Bavani
d)Pampar
Answer: b)Chinnur

37. The famous Malayalam prayer song ‘Daivame Kaithozham Kelkumarakanam’ was written by:
a)Ulloor S. Parameshwarayyar
b)Ravivarma Kulasekhara
c)Kesava Rama Varma
d)Panthalam Kerala Varma
Answer: d)Panthalam Kerala Varma

38. The winner of Wimbledon Tennis Men’s Title 2010:
a)Roger Federer
b)Rafael Nadal
c)Andy Murray
d)Thomas Berdych
Answer: b)Rafael Nadal

39. The only Tropical Rain Forest in India. It is also called as the cradle of evolution:
a)Nilgiri Hills
b)Aravally Hilly
c)Himadri Hills
d)Silent Valley
Answer: d)Silent Valley

40.‘Here Pappa Comes’ is the painting of:
a)M.F Hussain
b)Leonardo Davinci
c)Raja Ravi Varma
d)R.K Lakshman
Answer: c)Raja Ravi Varma

41. The Indian National Movement leader who attracted the people into the freedom struggle movement through organizing ‘Ganapathy Carnival and Sivaji Carnival’:
a)Bala Gangadhara Thilak
b)Gopala Krishna Gokhale
c)Dada Bhai Navaroji
d)Vipin Chandra pal
Answer: a)Bala Gangadhara Thilak

42. Octopus the Paul, who fascinated the football fans by correctly predicting results at 2010 World Cup Football, was hailed from:
a)South Africa
b)France
c)Germany
d)Spain
Answer: c)Germany

43. The French Novel ‘The Count of Monte Cristo’ written by Alexander Dumas inspired the Malayalam movie:
a)Padayottam
b)News paper boy
c)Kandam becha kottu
d)Mathilukal
Answer: a)Padayottam

44.In which city Commonwealth Games 2010 were held:
a)Mambai
b)Guangzhou
c)Delhi
d)Hyderabad
Answer: c)Delhi

45.‘Say No to Racism’ is a banner raised before every match of:
a)CWG 2010
b)Asian Games 2010
c)World Cup Football 2010
d)Australian open 2010
Answer: c)World Cup Football 2010

46. Which of the schedule of Indian Constitution enumerates powers nad functions of Panchayath Raj Institutions?
a)Eleventh
b)Seventh
c)Twelfth
d)Tenth
Answer: a)Eleventh

47. Three tier Panchayat Raj system established with the recommendation of:
a)Ashok Mehta Committee
b)Balwanth Rai Mehta Committee
c)Mandal Commission
d)Kaka Kaledkar Commission
Answer: b)Balwanth Rai Mehta Committee

48.The provision of fundamental rights in Indian Constitution is borrowed from:
a)British constitution
b)French constitution
c)Russian constitution
d)American constitution
Answer: d)American constitution

49.Power of Rajya Sabha in dealing with money bill:
a)Equallant power with Lok Sabha
b)Only can withhold 14 days
c)Can introduce only in Rajya Sabha
d)Decides the bill is money bill or not
Answer: b)Only can withhold 14 days

50.The Veda which deal with music:
a)Sam Veda
b)Rig Veda
c)Atharva Veda
d)Yajur Veda
Answer: a)Sam Veda

51.Jataka tales described the stories related to the birth of:
a)Buddha
b)Vikramadithya
c)Varthamana Mahaveera
d)Jataveda
Answer: a)Buddha

52.ASEAN referred to:
a)Association of South East Asian Nations
b)Association of South East American Nations
c)Association of South European Alliance Nations
d)Association of South East African Nations
Answer: a)Association of South East Asian Nations

53.The website that exposed detailed chronicle of systematic abuse, torture and concealment of the US and other military logs in Iraq:
a)People Daily
b)Wikipedia
c)Wiki leaks
d)Wikimedia
Answer: c)Wiki leaks

54.China exposed its contention towards the Nobel Prize Award for Peace 2010. The winner is:
a)Liu Ziaobo
b)Barrack Obama
c)Ei-chi Negishi
d)Mario Vargas Llosa
Answer: a)Liu Ziaobo

55.The first Law Officer of Government of India:
a)Solicitor General
b)Attorney General
c)Accountant General
d)Advocate General
Answer: b)Attorney General

56.Konark Sun Temple or Black Pagoda is situated in the state of:
a)Orissa
b)Uttar Pradesh
c)Madhya Pradesh
d)Maharashtra
Answer: a)Orissa

57.Name the Hurricane that blew over Jamaica and Haiti in 2010
a)Tomas
b)Loo
c)Typhoons
d)Willy-Willies
Answer: a)Tomas

58.One of the following is not held in India during the period of Viceroy the Lord Ripon:
a)Census in India
b)Illbert Bill passed
c)Starting of Local self Government
d)Formation of Indian National Congress
Answer: d)Formation of Indian National Congress

59.The term ‘Third World’ refers to:
a)Developed countries
b)Afro-Asian Countries
c)Developing countries
d)Oil rich countries
Answer: c)Developing countries

60.‘Worshipping false Gods’ is the book of:
a)Khushwant Singh
b)Arun Shourie
c)Richard Brinsely Sheridan
d)Arundathi Roy
Answer: b)Arun Shourie

61.Opium War fought between:
a)Afghanistan and China
b)China and Britain
c)Russia and China
d)Russia and Afghanistan
Answer: b)China and Britain

62.Currency notes in India are printed in:
a)Security Press Nasik
b)Security Press Noida
c)Security Press Mumbai
d)Reserve Bank of India, New Delhi
Answer: a)Security Press Nasik

63.In which layer of atmosphere the ozone layer found:
a)Ionosphere
b)Troposphere
c)Stratosphere
d)Mesosphere
Answer: c)Stratosphere

64.The First National Park in Kerala:
a)Periyar
b)Pampadumchola
c)Silent valley
d)Iravikulam
Answer: d)Iravikulam

65.In 3rd September 1896 Ezhava memorial submitted to huge writ to the king Sreemoolam Thirunal under the leadership of:
a)Kumaranashan
b)K.Kelappan
c)Dr. palpu
d)Kottarathil Shankunny
Answer: c)Dr. palpu

66.Rice is the main crop of:
a)China
b)India
c)Russia
d)Asian
Answer: d)Asian

67.The ‘Khetri Project’ in Rajasthan is famous for the production of:
a)Steel
b)Aluminium
c)Copper
d)Zinc
Answer: c)Copper

68.Which is the longest cave in the world?
a)Veronica cave
b)Mammoth cave
c)Edakkal cave
d)Ajanta cave
Answer: b)Mammoth cave

69.Which day is observed as World Wet Land Day?
a)2nd February
b)10th December
c)11th July
d)24th October
Answer: a)2nd February

70.Savanna grass land situated in which continent?
a)Asia
b)Europe
c)Africa
d)North America
Answer: c)Africa

71.Name the currency of Brazil:
a)Shekel
b)Forint
c)Baht
d)Real
Answer: d)Real

72.The state which not included in the ‘Seven Eastern Sisters’:
a)Arunachal Pradesh
b)Sikkim
c)Assam
d)Meghalaya
Answer: b)Sikkim

73.What are the objects of the Right to Information Act 2005?
a)Openness in Administration
b)Transparency in Administration
c)Accountability in Administration
d)All the above
Answer: d)All the above

74.Who appoints the Chief Information Commissioner of India?
a)The President of India
b)The Union public service commission
c)The Lok Sabha
d)The Prime Minister of India
Answer: a)The President of India

75.In which situation the unnatural death of a women will be deemed to be dowry death?
a)The wife dies in the husbands house within 7 days after marriage
b)The wife dies within 6 months
c)The wife dies in the husbands house within 7 years after marriage
d)The wife dies within one year
Answer: c)The wife dies in the husbands house within 7 years after marriage

76.What is the name of the Supreme Court decision in which guidelines are laid down to prevent sexual harassment to working women?
a)Vishaka Vs State of Rajasthan
b)Unnikrishnan Vs State of A.P
c)Kesavanda Bharathi Vs State of Kerala
d)Vidhyavathi Vs State of Rajasthan
Answer: a)Vishaka Vs State of Rajasthan

77.Which article in the Indian Constitution abolishes untouchability?
a)Article 14
b)Article 21
c)Article 17
d)Article 25
Answer: c)Article 17

78.Which Act prescribes punishment for discrimination on the ground of untouchability ?
a)The Human Rights Act
b)The Protection of Civil Rights Act 1955
c)The Scheduled Caste Protection Act
d)The prevention of Atrocities act
Answer: b)The Protection of Civil Rights Act 1955

79.What is the name of the commission appointed to inquire into specific complaints regarding deprivation of rights to scheduled tribes?
a)Backward classes commission
b)Human Rights Commission
c)National Commission for Scheduled Tribes
d)Mandal Commission
Answer: c)National Commission for Scheduled Tribes

80.Human Rights are recognized in which part of the Indian Constitution?
a)Part II
b)Part III
c)Part V
d)Part X
Answer: b)Part III

81.Which provision gives protection from torture or inhuman treatment?
a)Article 19 of the Indian Constitution
b)Article 9 of the International Covenant on Civil and political rights
c)Article 5 of the UN declaration of Human Rights 1948
d)None of these
Answer: c)Article 5 of the UN declaration of Human Rights 1948

82. ………….. delights me.
a)I told him
b)What you said
c)He told me
d)Yesterday he
Answer: b)What you said

83.We will miss the train……………
a)so you must go fast
b)until we go fast
c)unless we go fast
d)if only we go fast
Answer: c)unless we go fast

84.……………. I spoke to his brother
a)He was not there
b)If he is not there
c)He will not be there
d)As he was not there
Answer: d)As he was not there

85.He failed …………. his best efforts
a)in addition to
b)owing to
c)in spite of
d)not mentioning
Answer: c)in spite of







Post a Comment

 
Top