Constitution of India General Knowledge Questions and Answers.


Constitution of India General Knowledge Questions and Answers.


1. Who was known as ‘Father of Rajya Sabha’?
(a)SV Krishnamurthy
(b)BR Ambedkar
(c)S Radhakrishnan
(d)GV Mavlankar
Answer: (c)S Radhakrishnan

2. The first chairman of Rajya Sabha:
(a)GV Mavlankar
(b)S Radhakrishnan
(c)SV Krishnamurthy
(d)BR Ambedkar
Answer: (b)S Radhakrishnan

3. The first Deputy Chairman of Rajya Sabha:
(a)GV Mavlankar
(b)S Radhakrishnan
(c)SV Krishnamurthy
(d)Dr. Rajendraprasad
Answer: (c)SV Krishnamurthy

4. Who is the ex-officio chairman of Rajya Sabha:
(a)President
(b)Vice President
(c)Prime Minister
(d)Deputy Prime Minister
Answer: (b)Vice President

5. As per the provisions of the Constitution the number of members of Rajya Sabha is limited as:
(a)252
(b)250
(c)247
(d)233
Answer: (b)250

6. Who was the chairman of the Drafting Committee of the Constitution?
(a)TT Krishnamachari
(b)Jawaharlal Nehru
(c)Bhulabhai Desai
(d)BR Ambedkar
Answer: (d)BR Ambedkar

7. The idea of post of Vice president in India has been copied from:
(a)Canada
(b)Britain
(c)USA
(d)Ireland
Answer: (c)USA

8. The idea of Fundamental duties in India has been copied from:
(a)USA
(b)Former USSR
(c)Canada
(d)Germany
Answer: (b)Former USSR

9. The method of election of president in India has been copied from:
(a)Canada
(b)Britain
(c)USA
(d)Ireland
Answer: (d)Ireland

10. The provisions regarding trade and commerce in India has been copied from:
(a)Australia
(b)USA
(c)Canada
(d)Germany
Answer: (a)Australia

11. The procedure of election of members to the upper house in India has been copied form:
(a)USA
(b)Britain
(c)South Africa
(d)Canada
Answer: (c)South Africa

12. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Abolition of titles’?
(a)15
(b)18
(c)17
(d)14
Answer: (b)18

13. Which article of the Constitution of India is related to the protection of certain rights regarding freedom of speech?
(a)16
(b)17
(c)18
(d)19
Answer: (d)19

14. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Protection in respect of convict of offenders’?
(a)20
(b)21
(c)22
(d)23
Answer: (a)20

15. Which Article of the constitution of India is related to ‘Protection of life and personal liberty’?
(a)22
(b)20
(c)21
(d)19
Answer: (c)21

16. Which Article of the Constitution of India is related to ‘Protection against arrest and detention in certain cases’?
(a)25
(b)24
(c)23
(d)22
Answer: (d)22

17. Who made the comment that Directive Principles of State policy expresses Fabian Socialism without the word ‘Socialism’?
(a)Ivor Jennings
(b)Granville Austin
(c)BR Ambedkar
(d)KC Wheare
Answer: (a)Ivor Jennings

18. Advocate General in India is appointed by:
(a)President
(b)Governor
(c)Chief Minister
(d)Law Minister
Answer: (a)President

19. The number of fundamental duties in the Indian Constitution:
(a)11
(b)10
(c)9
(d)12
Answer: (a)11

20. In which Article of the Constitution of India related to Fundamental Duties are mentioned?
(a)51 A
(b)50
(c)49
(d)48
Answer: (a)51 A



Post a Comment

  1. question 18 answer is president not governor

    ReplyDelete

 
Top