Model Questions and Answers for preparing Staff Nurse Examinations


Model Questions and Answers for preparing Staff Nurse Examinations.


Practice Test Questions part 2


51. Habitat of hook worm is:
(a)Colon
(b)Duodenum
(c)Jejunum
(d)None of these
Answer: (b)Duodenum

52. Calcium is excreted in:
(a)Urine
(b)Vein
(c)Sweat
(d)Faeces
Answer: (d)Faeces

53. Variable portion of antibody molecule is:
(a)Cho mdiety
(b)C-Terminal
(c)N-Terminal
(d)None of these
Answer: (c)N-Terminal

54. Dragon orserpent worm is:
(a)Dracunculus
(b)Distoplasma
(c)Trichuris
(d)Enterobius
Answer: (a)Dracunculus

55. Effect of trycyclic antidepressants does NOT come usually before:
(a)4-6 weeks
(b)1-3 days
(c)1- week
(d)2-3 weeks
Answer: (c)1- week

56. Most frequent age for onset of schizophrenia is:
(a)Middle age
(b)Senescence
(c)Childhood
(d)Adolescence
Answer: (d)Adolescence

57. Immunoglobulin consists of:
(a)1 light 1 heavy chains
(b)Heavy chain
(c)1 heavy, 2 lights chains
(d)2 lights, 2 heavy chains
Answer: (d)2 lights, 2 heavy chains

58. Rabies virus has a ………….. shape.
(a)Spiral
(b)Bullet
(c)Spherical
(d)Rectangular
Answer: (b)Bullet

59. Key enzyme in urea synthesis is:
(a)Arginase
(b)Ornithine
(c)Urease
(d)Carbany/transferase
Answer: (d)Carbany/transferase

60. Quellung reaction is associated with:
(a)Capsular absence
(b)Lecithinase production
(c)Capsular delineation
(d)Capsular degeneration
Answer: (c)Capsular delineation

61. The commonest cause of hypertension in children is:
(a)Endocrine
(b)Essential
(c)Renovascular
(d)Renoparenchymal
Answer: (d)Renoparenchymal

62. In a pubescent girl, enlarged firm nodulas thyroid means
(a)Pubertygoitre
(b)Malignancy
(c)Hyperthyroidism
(d)Hypothyroidism
Answer: (a)Pubertygoitre

63. Hyperventilation syndrome is associated with:
(a)Tetany
(b)Overbreaking
(c)Paresthesia
(d)All are true
Answer: (d)All are true

64. Breast is composed of:
(a)Glandular tissues only
(b)Connective tissues only
(c)Connective and fatty tissues
(d)Glandular and fatty tissues
Answer: (d)Glandular and fatty tissues

65. Vitamin present in co-enzyme A is:
(a)Thiamine
(b)Nicotinic acid
(c)Pyridoxine
(d)Panthothemic acid
Answer: (d)Panthothemic acid

66. Which vaccine need not be given to ‘Boys’?
(a)Measles
(b)Small pox
(c)German measles
(d)Mumbs
Answer: (c)German measles

67. Kata thermometer is used to measure:
(a)Radiant heat
(b)Cooling power of air
(c)Maximum temperature
(d)Minimum temperature
Answer: (b)Cooling power of air

68. Neuro hormonal reflex in lactation is a:
(a)Rooting reflex
(b)Curving reflex
(c)Fixing reflex
(d)Let down reflex
Answer: (d)Let down reflex

69. About plague formation true is:
(a)Used for virus culture
(b)All of these
(c)Identification of virus
(d)Cloning and separation of specific virus
Answer: (c)Identification of virus

70. Lepra cells found in lepromatos leprosy are:
(a)Macrophages
(b)Plasma cells
(c)Lymphocytes
(d)Neutrophils
Answer: (a)Macrophages

71. Commonest cause of diarrhea in children is:
(a)Adeno virus
(b)Giardiasis
(c)Rota virus
(d)Norwalk virus
Answer: (c)Rota virus

72. Ivermectin is used in the treatment of:
(a)Ascariasis
(b)Stronglyoidiasis
(c)Filariasis
(d)Schistosomiasis
Answer: (c)Filariasis

73. Hypervitaminosis D manifests with:
(a)Hypotonia
(b)Constipation
(c)Failure to thrive
(d)All are true
Answer: (d)All are true

74. How birth weight baby is accounted for by which of the following?
(a)Placental dysfunction
(b)Multiple pregnancy
(c)Grand multi
(d)All are true
Answer: (d)All are true

75. A child of 5 years is said to have anaemia if Hb is below:
(a)14gm
(b)10gm
(c)11gm
(d)12 gm
Answer: (c)11gm

76. Which of the following pregnancy complications can lead to preterm birth?
(a)Placenta previa
(b)Toxemia
(c)APH
(d)All are true
Answer: (d)All are true

77. Hallucinations are seen is:
(a)Neuroses
(b)Drug dependence
(c)Personality disorders
(d)Psychoses
Answer: (d)Psychoses

78. Reye’s syndrome following influenza is most commonly associated with:
(a)Type A
(b)All of the above
(c)Type C
(d)Type B
Answer: (d)Type B

79. Anaclitic depression occurs in:
(a)Adolescence
(b)Old age
(c)First years of life
(d)Adulthood
Answer: (b)Old age

80. Most common post-partum disorder is:
(a)Depression
(b)Hysteria
(c)Schizophrenia
(d)Psychosis
Answer: (a)Depression

81. First psychotropic drug to be used in schizophrenia was:
(a)Chlorpromazine
(b)Halvperidol
(c)Reserpine
(d)Pimozide
Answer: (c)Reserpine

82. Anhedonia is a disorder of:
(a)Conation
(b)Volition
(c)Cognition
(d)Affect
Answer: (d)Affect

83. Sitophobia is the dread of:
(a)Strangers
(b)Dirt
(c)Death
(d)Eating
Answer: (d)Eating

84. Which of the following should cause a nurse to omit a dose of Digoxin?
(a)A blood pressure of 120/80
(b)A blood pressure of 140/90
(c)A pulse of 56
(d)A pulse of 90
Answer: (c)A pulse of 56

85. The first drug to be used in convulsure therapy was:
(a)Insulin
(b)Barbitarates
(c)Cardiazol
(d)Atropine
Answer: (c)Cardiazol

86. ‘Vibrio Cholera’ was discovered by:
(a)Koch
(b)Virchow
(c)John snow
(d)Mekintoff
Answer: (a)Koch

87. The drug often implicated in Reye’s syndrome is:
(a)Aspirin
(b)Amandatine
(c)Antibiotic
(d)Aflatoxin
Answer: (a)Aspirin

88. Leprosy spreads by:
(a)Skin to skin contact
(b)Ingestion
(c)Droplet spread
(d)Blood transfusion
Answer: (c)Droplet spread

89. The beta2 against that gives 24 hours relief with single oral dose is:
(a)Rimaterol
(b)Formoterd
(c)Salbutamol
(d)Bambuterol
Answer: (d)Bambuterol

90. The most common non English language spoken in the United States is:
(a)Italian
(b)Spanish
(c)French
(d)German
Answer: (b)Spanish

91. In only prolongation of PT, one should think of deficiency of:
(a)Fibrinogen
(b)Vitamin K
(c)Factor VIII
(d)All of these
Answer: (a)Fibrinogen

92. Following is the marker of HIV infection of eggs.
(a)Trichuriasis
(b)Stonyyloides
(c)Hydaticlcyst
(d)Draconculosis
Answer: (d)Draconculosis

93. The length of endotracheal tube, to be inserted beyond Glottis is:
(a)4 cm
(b)7 cm
(c)3 cm
(d)5 cm
Answer: (a)4 cm

94. Formation of pox on chorio allantoic remembrance occurs in:
(a)Varicella
(b)CMV
(c)Herpes
(d)Influenza
Answer: (a)Varicella

95. Treatment of relapse of periodic catatonia is:
(a)Cortisone
(b)Imipramine
(c)Insulin
(d)Thyroxin
Answer: (d)Thyroxin

96. Virus causing pneumonia are all EXCEPT:
(a)Herpes
(b)Measles
(c)Mumps
(d)Cytomegalo virus
Answer: (c)Mumps

97. Rat flea transmits all EXCEPT:
(a)Hymenolepis
(b)Murine typhus dimonites
(c)Salmonllosis
(d)Plague
Answer: (a)Hymenolepis

98. Which of the following neurological structures are involved in the control of emotions?
(a)Hypothalamus
(b)Cerebellum
(c)Pons
(d)Medulla
Answer: (a)Hypothalamus

99. A condition that is generally considered to be psychophysiologic is:
(a)Hepatitis
(b)Pepticulcer
(c)Emphysema
(d)Osleoarthritis
Answer: (b)Pepticulcer

100. The stage of shock characterized by a normal blood pressure is the ………. Stage.
(a)Initial
(b)Irreversible
(c)Compensated
(d)Progressive
Answer: (a)Initial





Post a Comment

 
Top