India gk questions


General Knowledge Questions and Answers related to Modern India


1. Who committed the first political murder in modern India?
(a)Chapekar Brothers
(b)Sher ali
(c)Bhagat Singh
(d)Uddham Singh
Answer: (a)Chapekar Brothers

2. In which year Chapekar Brothers assassinated two unpopular Brotish officials at Pune?
(a)1885
(b)1897
(c)1931
(d)1913
Answer: (b)1897

3.Who organized Abhinav Bharat?
(a)Bhagat Singh
(b)Chandrasekhar Azad
(c)V.D Savarkar
(d)Prafulla Chakri
Answer: (c)V.D Savarkar

4.Who, along with Khuriram Bose, threw a bomb at a carriage believed to be carrying Kingsford, an unpopular judge at Mussafarpur?
(a)Chandrasekhar Azad
(b)Bhagat Singh
(c)Uddham Singh
(d)Prafulla Chakri
Answer: (d)Prafulla Chakri

5.Ram Prasad Bismil was hanged in association with ……………. Conspiracy case.
(a)Alipore
(b)Lahore
(c)Kakori
(d)Delhi
Answer: (c)Kakori

6. ‘Mookanayak’ was started by:
(a)MG Ranade
(b)BR Ambedkar
(c)GG Agarkar
(d)Atmaram Pandurang
Answer: (b)BR Ambedkar

7. ‘Bombay Chronicle’ was started by:
(a)KT Telang
(b)Mahadev Desai
(c)Pheroz Shah Mehta
(d)MA Jinnah
Answer: (c)Pheroz Shah Mehta

8. The first news paper in India ‘Bengal Gazette’ was started by:
(a)Annie Besant
(b)AO Hume
(c)Hermen Gundert
(d)James Hickey
Answer: (d)James Hickey

9. ‘Karm Yogi’ was started by:
(a)V.D Savarkar
(b)Aurobindo Ghosh
(c)Annie Besant
(d)Sarojini Naidu
Answer: (b)Aurobindo Ghosh

10. ‘Janma Bhoomi’ was started by:
(a)Pattabhi Seetharamaiah
(b)Jawaharlal Nehru
(c)BG Tilak
(d)GS Iyer
Answer: (a)Pattabhi Seetharamaiah

11. Who was the governor general when the first telegraph line was established between Kolkata and Agra?
(a)Canning
(b)Dufferin
(c)Dalhousie
(d)William Bentick
Answer: (c)Dalhousie

12. Who was the governor general when the first railway line was established between Bombay and Thane?
(a)William Bentick
(b)Canning
(c)Dufferin
(d)Dalhousie
Answer: (d)Dalhousie

13. Name the Governor General who is called the ‘Maker of Modern India’:
(a)Canning
(b)William Bentick
(c)Dalhousie
(d)Curzon
Answer: (c)Dalhousie

14. Who was the governor general during the Sepoy Mutiny?
(a)Canning
(b)Dalhousie
(c)Dufferin
(d)Minto I
Answer: (a)Canning

15. Who was the governor general when the Universities of Kolkata, Bombay and Madras were established?
(a)Curzon
(b)Hastings
(c)Canning
(d)Mayo
Answer: (c)Canning

16. Aurobindo Ghosh was a leader from:
(a)Assam
(b)Punjab
(c)Tamil Nadu
(d)Bengal
Answer: (d)Bengal

17. C.R Das was a leader from:
(a)Uttar pradesh
(b)Punjab
(c)Bengal
(d)Maharashtra
Answer: (c)Bengal

18. Dadabhai Navroji was a leader from:
(a)Maharashtra
(b)Punjab
(c)Uttar Pradesh
(d)Bihar
Answer: (a)Maharashtra

19. K. Kamaraj was a leader from:
(a)Bengal
(b)Tamil Nadu
(c)Punjab
(d)Maharashtra
Answer: (b)Tamil Nadu

20. Vinoba Bhave was born in:
(a)Bengal
(b)Maharashtra
(c)Uttar Pradesh
(d)Gujarat
Answer: (b)Maharashtra

21. The author of ‘Sathyartha Prakash’:
(a)Vivekananda
(b)Raja Ram Mohan Roy
(c)Dayanand Saraswati
(d)Mahatma Gandhi
Answer: (c)Dayanand Saraswati

22. Which of the following is written by Jawaharlal Nehru?
(a)Discovery of India
(b)An autobiography
(c)Glimpses of World History
(d)All of these
Answer: (d)All of these

23. Who wrote ‘Religion and Culture’?
(a)Vivekananda
(b)Aurobindo Ghosh
(c)Dayanand Saraswati
(d)Dr.S.Radhakrishnan
Answer: (a)Vivekananda

24. Who wrote ‘India in Transition’?
(a)MN Roy
(b)Dr. S. Radhakrishnan
(c)Bankin Chandra Chatterjee
(d)Prem Chand
Answer: (a)MN Roy



Post a Comment

 
Top