General Knowledge Questions and Answers-Ancient India


General Knowledge Questions and Answers on Ancient India


Ancient India

1. Who has the opinion that the original home of Aryans was arctic region?
(a) BG Tilak
(b) Max Muller
(c) Morgan
(d) None of these
Answer: (a) BG Tilak

2. The first to propagate Aryan culture to South India:
(a) Agasthya
(b) Vasishta
(c) Viswamitra
(d) Kapila
Answer: (a) Agasthya

3. Rig Veda contains ………….. hymns:
(a) 549
(b) 1028
(c) 108
(d) 250
Answer: (b) 1028

4. The earliest Veda:
(a) Yajur
(b) Sama
(c) Rig
(d) Atharva
Answer: (c) Rig

5. Which Veda is related to music?
(a) Rig
(b) Yajur
(c) Atharva
(d) Sama
Answer: (d) Sama

6. Buddha delivered his first sermon at:
(a) Kushinagar
(b) Kapilavastu
(c) Bodh Gaya
(d) Saranath
Answer: (d) Saranath

7. Buddha attained Mahaparinirvana at:
(a) Kushinagara
(b) Uruvela
(c) Rishipatana
(d) Lumbini
Answer: (a) Kushinagara

8. Nalanda University was founded by:
(a) Harsha
(b) Asoka
(c) Kumaragupta
(d) Ajatasatru
Answer: (c) Kumaragupta

9. The first Buddhist council was held at:
(a) Vaisali
(b) Pataliputra
(c) Rajagriha
(d) Vallabhi
Answer: (c) Rajagriha

10. The second Buddhist Council held in the year:
(a) 483 BC
(b) 383 BC
(c) 283 BC
(d) 100 BC
Answer: (b) 383 BC

11. The Mauryan ruler who accepted Jainism:
(a) Chandragupta Maurya
(b) Bindusara
(c) Asoka
(d) Brihadratha
Answer: (a) Chandragupta Maurya

12. The first Jain Council was held at ……………. in Bihar:
(a) Vallabhi
(b) Rajagriha
(c) Pataliputra
(d) Kashmir
Answer: (c) Pataliputra

13. The second Jain Council was held at Vallabhi in Gujarat in the year:
(a) 512 BC
(b) AD 512
(c) 300 BC
(d) AD 300
Answer: (b) AD 512

14. The author of Kalpasutra:
(a) Mahavira
(b) Jamali
(c) Bhadrabahu
(d) Sthulabahu
Answer: (c) Bhadrabahu

15. The 23rd Thirthankara of Jainism:
(a) Rishabha
(b) Bhadrabahu
(c) Mahavira
(d) Parswanatha
Answer: (d) Parswanatha

16. The last Mauryan King who was assassinated by his general Pushyamitra Sunga?
(a) Kunala
(b) Susheema
(c) Samprathi
(d) Brihadratha
Answer: (d) Brihadratha

17. The centre of political activity in Northern India during 6th century AD:
(a) Avanti
(b) Kosala
(c) Gandhara
(d) Magadha
Answer: (d) Magadha

18. The script used in Asoka’s rock edicts in the north western part of the country:
(a) Brahmi
(b) Pictographic
(c) Devanagari
(d) Kharoshti
Answer: (d) Kharoshti

19. The Greek ambassador to the court of Chandragupta Maurya:
(a) Fashien
(b) Huen Tsang
(c) Megasthenes
(d) St.Thomas
Answer: (c) Megasthenes

20. The Greek General who was defeated by Chandragupta Maurya:
(a) Seleucus Nicator
(b) Alexander
(c) Prus
(d) None of these
Answer: (a) Seleucus Nicator

21. The Greatest literary figure in the court of kanishka:
(a) Charaka
(b) Aswaghosha
(c) Banabhatta
(d) Susrutha
Answer: (b) Aswaghosha

22. The first ever long inscriptions in Chaste Sanskrit was issued by:
(a) Kanishka
(b) Gondophernes
(c) Rudradaman
(d) Asoka
Answer: (c) Rudradaman

23. The only Indian ruler whose territory was extended up to Central Asia:
(a) Kadphises
(b) Gondophernes
(c) Kanishka
(d) Rudradaman
Answer: (c) Kanishka

24. The second capital of kanishka:
(a) Ujjain
(b) Mathura
(c) Ayodhya
(d) Sagala
Answer: (b) Mathura

25. The home land of the kushans:
(a) Iran
(b) North central Asia
(c) Greece
(d) Tibet
Answer: (b) North central Asia




Post a Comment

 
Top