4/24/2014

Last Grade Exam 2014 Model Questions and Answers

Model Questions and Answers for preparing Kerala PSC Last Grade Examination 2014.


Energy


1. The capacity to do work is known as?
Answer: Energy

2. Law of conservation of energy is introduced by?
Answer: Einstein

3. Prime source of energy?
Answer: Sun

4. Instrument used to convert mechanical energy into electrical energy?
Answer: Dynamo, Generator

5. Instrument used to convert chemical energy into electrical energy?
Answer: Cell

6. …………… convert electrical energy into light energy?
Answer: Electric bulb

7. Solar energy can be converted into electrical energy using?
Answer: Solar cell

8. Solar cells are made of?
Answer: Semiconductor materials

Read More

4/23/2014

Village Extension Officer Exam 2014 Model Questions

General Science Model Questions and Answers for preparing Kerala PSC Village Extension Officer [VEO] Examination 2014 and Other Examinations.


1. All of the following foods lack vitamin C, except:
(a) Cheese
(b) Milk
(c) Meat
(d) Rice
Answer: Milk

2. Which of the following statements is not correct?
(a) Pepsin is produced in the glands in the lining of the stomach
(b) Vegetable fats contain enough vitamin A and D
(c) Amino acids are a product of the digestion of proteins
(d) Vitamin C is most plentiful in citrus fruits.
Answer: Vegetable fats contain enough vitamin A and D

3. All of the following statements are correct, except:
(a) Proteins are an essential part of living cells
(b) Enzymes help the digestion by chemical means, acting as catalysts speeding up reactions.
(c) Bile contains enzymes
(d) Lipase breaks up fats into fatty acids and glycerol
Answer: Bile contains enzymes

4. The vitamin concerned with blood clotting is:
(a) Vitamin C
(b) Vitamin D
(c) Vitamin A
(d) Vitamin K
Answer: Vitamin K

5. When there is a decrease in the concentration of oxygen in the blood, the rate of breathing
(a) Decreases
(b) Increases
(c) Does not change
(d) Increases or decreases depending on the density of blood.
Answer: Increases

6. The skin is an excretory organ. Which of the following substances is not excretory material?
(a) Oil
(b) Urea
(C) Salts
(d) Water
Answer: Oil

7. Camels have greater adaptability to long periods of drought in hot deserts than other animals. This is because:
(a) They have a large hump where also they can store water.
(b) Its thick fur insulates its body against high external temperatures and reduces water loss.
(c) Camels have a large rumen.
(d) Camels can drink very fast, as much as 1/3 of their body Weight
Answer: Its thick fur insulates its body against high external temperatures and reduces water loss.

8. All the following facts about camels make them adapt to long periods of drought in hot deserts, except:
(a) Camels do not sweat until the external temperature rises to about 41°C, which is much higher than for most mammals.
(b) Camels can survive a loss of upto 40 for per cent of their body water; for most mammals this limit is 20 per cent.
(c) The camel’s thick fur insulates its body against high temperatures thereby reducing water loss.
(d) Camels can drink as much as 1/3 of their body weight in ten minutes, which other mammals cannot.
Answer: Camels can drink as much as 1/3 of their body weight in ten minutes, which other mammals cannot.

9. Babies should be always kept in a reasonably warm temperature whereas adults can with stand extreme cold. The reason for this is that?
(a) They have a large surface area to volume ratio; hence they lose much more heat than they produce
(b) They have a large volume to surface area ratio which results in loss of body heat greater than they produce
(c) They sweat more than the adults, lowering their body temperature
(d) Their skin is more porous than that of the adults
Answer: They have a large surface area to volume ratio; hence they lose much more heat than they produce

10. A newly born normal child will thrive best if it is given milk of:
(a) Cow
(b) Goat
(c) Mother
(d) Skimmed milk
Answer: Mother

11. Excretory products of mammals are useful to plants. Which of the following is not a part of such secretions?
(a) Bile pigments
(b) Mineral salts
(c) Carbon dioxide
(d) Urea
Answer: Mineral salts

12. A flaming splinter is thrust into a bottle of oxygen, a bottle of nitrogen, and a bottle of carbon dioxide. The flame will go out in:
(a) Nitrogen and carbon dioxide but not in oxygen
(b) Oxygen and nitrogen but not in carbon dioxide
(c) Oxygen and carbon dioxide but not in nitrogen
(d) Each case
Answer: Nitrogen and carbon dioxide but not in oxygen

Read More

4/21/2014

2014 Current Affairs Questions and Answers

2014 Current affairs questions and answers for preparing all Competitive Examinations in India.


1. Which Indian city's Metro rail system became the first to be awarded for energy efficiency by the Global Standard foundation?
Answer: Delhi

2. Which movie bagged best film award for 2013 by the Kerala Film Critics Association award committee?
Answer: Drishyam

3. Who became the youngest winner of the man Booker Prize 2014?
Answer: Eleanor Catton

4. Which movie won the 2014 BAFTA award?
Answer: 12 Years A Slave

5. In which city was the first monorail rolled out in India?
Answer: Mumbai

6. Where the world's first paperless public library was started on 4th February 2014?
Answer: State of Texas

7. Which Indian state is set to make Konkani as official language across Government departments from 1st July 2014?
Answer: Goa

8. Who won the National Billiard Championship title 2014 at Lucknow?
Answer: Sourav Kothari

Read More

4/19/2014

Kerala State Film Awards 2014: Complete List of Winners

Kerala State Film Awards 2013-2014: Winners List


Kerala State Film Awards 2014: Complete List of Winners
The Kerala State Film Awards for the year 2013-14 has been announced and the winners list are quite surprising. Suraj Venjaramoodu and his movie Perariyathavar, which won at the National Awards, was not in the list and was included at the last moment after National Awards were announced.






The winners of the Kerala State Film Awards for the year 2013-14 are:


  • Best Actor - Fahad Fazil (North 24 Kaatham) and Lal (Zachariyayude Garbhinikal)

  • Best Actress - Ann Augustine (Artist)

  • Best Film - C R No 889

  • Best Director - Shyamaprasad (Artist)

  • Best Comedian - Suraj Venjaramoodu (Daivathinte Swantham Cleetus, Pullipulikalum Aattinkuttiyum)

  • Best Supporting Actor - Ashok Kumar

  • Best Supporting Actress - Lena (Left Right Left, Kanyaka Talkies)

  • Best Second Film - North 24 Kaatham

  • Best Singer (Male) - Karthik

  • Best Singer (Female) - Vaikom Vijayalakshmi ('Ottakku paadunna poonkuyule..')

  • Best Child Artist - Sanoop Santhosh (Philips And The Monkey Pen), Baby Anitha (5 Sundarikal)

  • Best Cinematographer - Sujith Vasudev (Ayaal, Memories)

  • Best Story Writer - Aneesh Anwar (Zachariyayude Garbhinikal)

  • Best Script Writer - Bobby, Sanjay (Mumbai Police)

  • Best Lyricist - Prabha Varma ('Ezhu sundara...'), Madhu Vasudev ('Otakku paadunna poonkuyile..')

  • Best Music Director Ouseppachen (Nadan)

Read More

Followers

Notice Board